Fjalë Kyçe

Egjipti po e konsideron ndalimin e burkës

Egjipti po e konsideron ndalimin e burkës

Egjipti po konsideron një ligj që do të ndalonte burkën në vende publike në një goditje ndaj ekstremizmit islamik.

Kombi me shumicë myslimane është përballur me një seri sulmesh ekstremiste duke përfshirë edhe vrasjen e gjashtë të krishterëve nga ISIS javën e kaluar.

Një projektligj që do të shqyrtohet nga parlamenti egjiptian bën thirrje për ndalimin e burkës në hapësirat publike, duke përfshirë spitalet, klinikat shëndetësore, shkollat, kinematë, teatrot dhe muzetë, transmeton Gazeta Alo.

Gratë që mbajnë mbulesën e plotë të fytyrës do të dënohen me një gjobë prej 1.000 paundësh egjiptianë, ekuivalente me 56 dollarë , njoftoi Jerusalem Post.

Ligjvënësi që paraqiti projekt-ligjin tha se do të ‘mbështeste përpjekjet e shtetit në luftën kundër terrorizmit’.

Një analist politik tha se burka “krijon një problem të sigurisë, pasi shumë terroristë meshkuj dhe femra e përdorin atë për të fshehur identitetin e tyre ose për t’u futur në vende të fshehta”.

Ky ndalim “nuk do të shkelë liritë apo do të shkojë kundër feve” pasi ligji islam nuk i detyroi gratë të veshin vello, tha Ahmad Sharbini.

Burka është përdorur gjerësisht nga ekstremistët dhe është në konflikt me ‘normat në shoqërinë egjiptiane’, tha ai.

Egjipti është goditur nga islamistët, duke përfshirë Vëllazërinë Myslimane, të cilët ishin rrëzuar nga presidenca në vitin 2013.