Fjalë Kyçe

A ka ndikim tek fëmijët përdorimi i ekraneve para kohës së gjumit

A ka ndikim tek fëmijët përdorimi i ekraneve para kohës së gjumit

Ekranet tani janë një element i fëmijërisë moderne.

Ndërsa të rinjtë shpenzojnë një kohë në rritje për pajisjet elektronike, efektet e këtyre aktiviteteve dixhitale janë bërë një shqetësim i prindërve dhe kujdestarëve. Hulumtimet që tregojnë se 50% deri në 90% e fëmijëve të moshës shkollore nuk mund të kenë gjumë të mjaftueshëm, duke bërë thirrje që përdorimi i teknologjisë mund të jetë fajtor. Megjithatë, gjetjet e reja të hulumtimit nga Instituti i Internetit në Oxford në Universitetin e Oksfordit, ka treguar se koha e ekranit ka shumë pak efekt praktik mbi gjumin e fëmijëve.

Studimi u krye duke përdorur të dhëna nga Sondazhi Kombëtar i Shëndetit të Fëmijëve i vitit 2016 i Shteteve të Bashkuara. Prindërit nga mbarë vendi përfunduan anketat e vetë-raportit për veten, fëmijët e tyre dhe familjen.

“Të gjeturat sugjerojnë se marrëdhënia mes gjumit dhe përdorimit të ekranit tek fëmijët është jashtëzakonisht modest”, thotë profesor Andrew Przybylski, autor i studimit të botuar në ‘Journal of Pediatrics’. ‘Çdo orë e kohës së ekranit ishte e lidhur me 3 deri në 8 minuta më pak gjumë në natë’, shkruan Gazeta Alo.