Fjalë Kyçe

Pse fëmijëve duhet t’u japim dashuri

Pse fëmijëve duhet t’u japim dashuri

Fëmijët me nënat e dashura janë më të shëndetshme në jetën e mëvonshme, sugjeron hulumtimi.

Të rriturit që kujtojnë nënat e tyre si shumë të dashura, kanë më shumë gjasa të jenë pa sëmundje dhe më pak të rrezikuara nga depresioni.

Rritja në një shtëpi të dashur mendohet të zvogëlojë stresin dhe të inkurajojë një person për të jetuar më mirë, sipas studiuesve.

Hulumtuesit nga Universiteti Shtetëror i Miçiganit analizuan të dhënat nga Studimi Kombëtar i Zhvillimit të meso-moshës, në Shtetet e Bashkuara dhe Studimi i Shëndetit dhe Pensionit.

Kombinuar, këto përfshinin më shumë se 22,000 njerëz të moshave 40 vjeç dhe mbi, transmeton Gazeta Alo.

Në të dyja gjyqet, pjesëmarrësve u pyetën se sa prindërit e tyre i kuptonin problemet e tyre si fëmijë, si dhe sa dashuri dhanë dhe sa u përpoqën t’u mësonin atyre për botën.

Pjesëmarrësve gjithashtu u pyetën nëse ata ishin diagnostikuar me ndonje semundje, duke përfshirë sëmundjen e tiroides, diabetin dhe presionin e lartë të gjakut.

Simptomat depresive u vlerësuan duke pyetur nëse ata kishin përjetuar ndonjë nga këto në dy javët e fundit – humbja e interesit për gjërat, energjia e ulët, oreksi i varfër, pagjumësia, përqendrimi i reduktuar, trishtimi dhe mendimet rreth vdekjes.

Rezultatet treguan se pjesëmarrësit që merrnin nivele të larta dashurie nga nënat e tyre ishin më të shëndetshëm dhe më pak të ngjarë të ishin në depresion.

Duke pasur përkrahës, etërit e dashur gjithashtu ulën rrezikun e simptomave të depresionit.

Hulumtimi u botua në revistën Psikologjia Shëndetësore.