Fjalë Kyçe

Postimet në Facebook mund të zbulojnë depresionin tuaj

Postimet në Facebook mund të zbulojnë depresionin tuaj

Postimet në Facebook mund të jenë në gjendje të parashikojnë nëse përdoruesit vuajnë nga depresioni, sipas një studimi të ri në Proceset e Akademisë Kombëtare të Shkencave.

Studiuesit gjetën fjalët që përdorin njerëzit në postet e tyre dhe tregojnë nëse ata kanë nevojë për mbështetje të shëndetit mendor për depresion të mundshëm, transmeton lajmi.net.

“Kemi vërejtur se përdoruesit që përfundimisht kishin një diagnozë të depresionit përdorën më shumë përemra të një personi të vetëm, duke sugjeruar një preokupim me veten”, shkruante ekipi, i udhëhequr nga Johannes Eichstaedt .

Studimi shihte 683 njerëz që vizituan një dhomë urgjence dhe kërkuan të shihnin faqet e tyre në Facebook. Ndërsa shumica nuk ishin në depresion, 114 ishin diagnostikuar me depresion bazuar në të dhënat e mëparshme mjekësore.

Studiuesit shqyrtuan postimet e secilit pacient gjashtë muaj përpara diagnozës së tyre të depresionit për të parë nëse ato përmbanin lëkundje rreth gjendjes së tyre mendore.

“Duke përdorur vetëm gjuhën që i paraprin dokumentacionit të parë të një diagnoze të depresionit, ne mund të identifikojmë pacientët e dëshpëruar me saktësi të drejtë”, shkruan ata në studim. Postimet që përdorën fjalë të tilla si “ugh”, “mungesë”, “urrejtje”, “dhimbje”, “mungesë”, “qarë” dhe “lot”, zakonisht i atribuoheshin njerëzve të diagnostikuar më vonë me depresion.

Meqë depresioni dhe vetëvrasja janë në rritje në SHBA, platformat e mediave sociale mund të sigurojnë një prizë tjetër për kërkuesit për të marrë informacion mbi problemet e shëndetit mendor.

Facebook filloi programin e vet në 2015 që i lejoi përdoruesit të flasin për llogaritë e njerëzve që kishin mendime vetëvrasëse. Kompania gjithashtu ka përdorur algoritme të inteligjencës artificiale për të ndihmuar në parandalimin e vetëvrasjeve , por ai është nën vëzhgim nga ekspertët për të mos shkuar aq larg.