Fjalë Kyçe

Realiteti virtual mund të ndihmojë që çdo njeri të bëhet më i ndjeshëm

Realiteti virtual mund të ndihmojë që çdo njeri të bëhet më i ndjeshëm

Realiteti virtual mund t’i bëjë njerëzit më të kuptueshëm për realitete të ndryshme nga ato të tyre, sipas një studimi të ri.

Pjesëmarrësit në hulumtim të cilët provuan një përvojë VR për humbjen e punës dhe për t’u bërë të pastrehë treguan qëndrime më të forta dhe më të gjata empatie ndaj të pastrehëve përkundër atyre që sapo lexuan një artikull rreth të pastrehëve. Gjetjet u botuan kohët e fundit në PLOS ONE, transmeton lajmi.net.

“Përvojat janë ato që na përcaktojnë si njerëz,” tha në një deklaratë Jeremy Bailenson, një bashkëautor i gazetës . “Pra nuk është për t’u habitur që një eksperiencë intensive në VR është më e fuqishme sesa imagjinoni diçka”.

Përkrahësit e realitetit virtual kanë mbrojtur gjatë për dobitë që VR mund të ketë në rritjen e ndjeshmërisë së dikujt përmes aftësisë së teknologjisë për të vendosur fjalë për fjalë në përvojën e një personi tjetër.

Pra, për studimin e fundit, studiuesit në Universitetin e Stanfordit zhvilluan dy studime dy mujore me mbi 560 pjesëmarrës nga mosha 15 deri në 88 vjeç, të cilët përfaqësonin të paktën tetë sfonde të ndryshme etnike.

Disa pjesëmarrës u shfaqën “Të bëheshin të pastrehë” – një përvojë shtatë minutash VR që merr një shikues përmes realiteteve të humbjes së punës dhe gjithçka që zotëron. Disa nga skenat përfshijnë zgjedhjen e sendeve nga banesa juaj për të shitur për të paguar qiranë, gjetjen e strehës në një autobus publik dhe zbulimin se si t’i mbroni sendet tuaja nga të huajt.

Pjesëmarrësve të tjerë u është dhënë një artikull për të lexuar që u kërkoi atyre të imagjinonin të ishin të pastrehë, ose një version desktop 2-D të VR për të bashkëvepruar me të.

Përveç kësaj, pjesëmarrësit VR në studimin e parë kishin 82 përqind më shumë gjasa të nënshkruanin një peticion në mbështetje të strehimit të përballueshëm në krahasim me 67 përqind që lexonin artikullin. Në studimin e dytë, 85 për qind e pjesëmarrësve VR nënshkruan peticionin, ndërsa 63 për qind e lexuesve të artikullit nënshkruan dhe 66 për qind e atyre që iu dha versioni 2-D e nënshkruan atë.