Fjalë Kyçe

​Kur duhet të filloni të shqetësoheni për harresën tuaj?

​Kur duhet të filloni të shqetësoheni për harresën tuaj?

A ju thonë të tjerët se po harroni ? A e keni të vështirë ta mbani mend emrin? Harrimi i ndodh pothuajse çdo kujt dhe mund të ndodhë në çdo moshë, por ka disa trika të mbani mend atë që ju e harroni.

Ekspertët thonë se është normale të harroni disa gjëra me kalimin e kohës, veçanërisht informacionet që nuk i përdorni rregullisht. Kjo madje mund të jetë mënyra se si truri lë hapësirë për kujtime të reja.Nëse zbuloni se nuk mund të mbani mend informatat më të freskëta, ka shumë të ngjarë pasi nuk po i kushtoni vëmendje të mjaftueshme përpunimit dhe përmbajtjes. Në mënyrë që të formojë memorie, truri duhet të marrë informacion dhe më pas ta regjistrojë atë, për ta bërë më vonë në dispozicion.Për shembull, nëse nuk e mbani mend emrin e personit që keni takuar natën e kaluar në një aheng, kjo mund të ndodhë pasi jeni përqendruar në diçka tjetër kur keni dëgjuar për herë të parë emrin e tij, transmeton KosovaPress.

Pamundësia për të rivendosur kujtesën është një gjendje e zakonshme dhe kjo iu ndodh të gjithëve. Përkundrazi, një mendim ose memorie e ngjashme mund të lidhet indirekt me atë që po kërkoni, e cila përfundimisht do t’ju ndihmojë të mbani mend atë që dëshironi.Mos harroni se kujtesa mund të preket nga një sërë faktorësh, nga mungesa e gjumit deri në shqetësime emocionale apo edhe nga ilaçet.Përveç adresimit të këtyre çështjeve, hapa të thjeshtë mund t’ju ndihmojnë të mbani më mirë. Kur dëgjoni informacion të ri, përsërisni me zë të lartë dhe shkruajini sa herë të jetë e mundur. Mundohuni ta tregoni këtë me diçka të njohur. Nëse mbani mend shumë gjëra menjëherë, shkatërroni ato në njësi më të vogla (sipas shoqatës) që janë më lehtë të mbani mend.

Për njerëzit që janë vazhdimisht të harruar, krijimi i një liste është thelbësore. Nuk ka asgjë të keqe në shkrimin e detyrave tuaja të përditshme për sa kohë që mbani në mend që e mbani listën me vete dhe e lexoni.