Fjalë Kyçe

Statujat e gjalla: Misteri që s’u zgjidhë kurrë

Statujat e gjalla: Misteri që s’u zgjidhë kurrë

Një ndër misteret të pazgjidhur që njeh historia është edhe për statujat e gjalla, që preki pothujase gjysëm milioni njerëz, shkruan Gazeta Metro.

Nga viti 1917 deri në vitin 1928, gjysëm milion njerëz u prekën nga një gjendje e tmerrshme që mund të ishte pjesë e një filmi horror.

Viktimat – shumë të gjalla dhe të vetëdijshme – gjetën veten në shtete të pashpjegueshme të ngrira, trupat e tyre statike burgoseshin për mendjet e tyre. Shkaku është i panjohur, por një teori është inflamacioni i trurit i shkaktuar nga një lloj i rrallë i streptokokut, bakteret përgjegjëse për shumë dhimbje të fytit çdo vit.

Mendimi më i mirë i shkencës është se bakteret krijuan mutacione, duke provokuar sistemin imunitar për të sulmuar trurin, duke e lënë viktimën të pafuqishëm.