Fjalë Kyçe

Aspirina mund të ndihmojë njerëzit të mbijetojnë nga kanceri

Aspirina mund të ndihmojë njerëzit të mbijetojnë nga kanceri

Aspirina mund të ndihmojë disa të mbijetojnë nga kanceri i gjirit – por kjo mund ta rëndojë sëmundjen te disa njerëz të tjerë shkruan Gazeta Metro

Aspirina mund të jetë një armë e fortë për njerëzit me kancer të gjirit, sipas hulumtimeve të reja.Kjo mund të rritë shanset e pacientëve për mbijetesë, siç kanë zbuluar studimet e mëparshme – sepse me gjasë mund të zvogëlojë infeksionet.

Sidoqoftë, kjo nuk ka qenë gjithmonë e vërtetë për të gjithë pacientët me kancer të gjirit, duke e vënë në dyshim teorinë.Sot, studiuesit e Universitetit të Karolinës së Veriut kanë ardhur në një përfundim: se e gjithë kjo teori varet nga karakteristikat gjenetike të tumorit dhe pacientit.

Është një proces për të cilin kemi njohuri me dekada, por vetëm në shekullin XXI shkencëtarët kanë filluar të krijojnë lidhje më të forta midis metilimit të ADN-së dhe sëmundjes – dhe se si ilaçet e përshkruara zakonisht mund të luanin një rol. Dr Wang, së bashku me mentorin e saj Dr Marilie Gammon, bën studime rreth 13 gjeneve të lidhura me kancerin e gjirit që ata donin të analizonin në tumoret dhe në qelizat e pacientëve.

Në disa, Aspirina mund të funksionojë mirë, duke penguar tumorin dhe forcuar imunitetin e trupit – por në të tjerët, mund të bëjë krejt të kundërtën.Inflamacioni kronik ka rolin kryesor në zhvillimin e llojeve të shumta të kancerit, përfshirë kancerin e gjirit, ‘tha autori i parë Tengteng Wang, i cili drejtoi këtë . Aspirina është një ilaç kryesor anti-inflamator i cili ka veti anti-inflamatore. Duke pasur parasysh këtë, provat thelbësore nga studimet laboratorike thonë që marrja e aspirinës mund të zvogëlojë rrezikun e shfaqjes së kancerit të gjirit.