Fjalë Kyçe

Gjumi, ilaçi sekret i humbjes në peshë

Gjumi, ilaçi sekret i humbjes në peshë

Po përpiqeni të humbni peshë? Epo, një nga gjërat që duhet të bëni nëse doni një trup më të hollë por të shëndetshëm është që të flini mjaftueshëm. Për shumicën e njerëzve kjo do të thotë shtatë deri në tetë orë brenda natës.

Nëse përpiqeni ta rrini më pak në shtrat, ashtu sikur shumë njerëz zakonisht veprojnë, atëherë kjo do të ndikojë në disponimin tuaj dhe aftësinë e trupit tuaj për të kontrolluar nivelet e sheqerit në gjak, gjë që mund të çojë në mbipeshë.

Për të parë se çfarë ndikimi të madh mund të ketë gjumi, disa vjet më parë kam marrë pjesë në një eksperiment të organizuar nga Dr. Eleanor Scott, e cila punon në Universitetin e Leeds.

Ne rekrutuam një grup vullnetarësh të shëndetshëm dhe, nën mbikëqyrjen e saj, i lidhëm me monitor për vëzhgimin e glukozës, kështu që ne mund të shihnim se çfarë po ndodhte me nivelet e sheqerit në gjak.

Pastaj u kërkuam vullnetarëve tanë të flinin normalisht për dy net, kështu që kishim dy net, ku shkuan në shtrat tre orë më vonë se normalisht, kurse dy net të tjera, ata mund të flinin për sa kohë donin.

Natyrisht, duke qenë një vetë-eksperimentues i zjarrtë, u bashkova me ta. Unë u habita shumë nga sa u rritën nivelet e sheqerit në gjak në ditët kur unë isha privuar nga gjumi, dhe sa i uritur ndihesha.

E njëjta gjë vlen edhe për vullnetarët e mi. Kur u takuam për të marrë rezultatet nga Dr Scott, të gjithë u ankuan se kishin nevojë për biskota. Siç e tregoi një vullnetar: “Dua shumë biskota dhe jo vetëm një. Do të shoh për dhjetë. E shkrova në ditarin tim – dhjetë krem karamel. ‘

“A është e pazakontë?” e pyeta.

‘Epo, kjo është sigurisht e pazakontë për mëngjes!’ u përgjigj.

Të gjithë ne, pamë se kishte shënuar rritje në nivelet tona të sheqerit në gjak, deri në pikën ku disa prej pjesëmarrësve që më parë ishin të shëndetshëm, tani kishin nivele që shkonin në kufirin e diabeti të tipit 2. Por, këto probleme u zgjidhën pas disa netëve me gjumë të mirë.

Pra, pse ndodh kjo?

Dr. Scott tha: “Ne e dimë se, kur njerëzit janë të privuar nga gjumi, ata shpesh konsumojnë ushqime të ëmbla, e që shton dëshirën për krem karamel. Ne gjithashtu e dimë se në qoftë se ju jeni të zgjuar në kohën kur nuk do të duhej të ishit, atëherë prodhoni më shumë hormonin e stresit kortizol, dhe që mund të ndikojë në oreksin tuaj, si dhe nivelet e glukozës. ”

Siç tha Dr. Scott, gjumi i dobët mund të prishë edhe hormonet e urisë si ‘leptin’ dhe ‘ghrelin’. Këto punojnë së bashku për të menaxhuar oreksin. Leptini redukton urinë, ndërsa ghrelin e promovon atë. Kur hulumtuesit në Universitetin e Çikagos monitoruan nivelet e hormoneve të urisë dhe oreksin te një grup i vullnetarëve, panë disa rezultate dramatike.

Si pjesë e këtij studimi, vullnetarëve iu kërkua të bënin vetëm katër orë gjumë natën për gjashtë net me radhë, pasuar nga gjashtë net të tjera, kur ata mund të flinin aq sa donin.

Testet treguan se kur ata ishin të privuar nga gjumi, vullnetarët kishin 18 për qind më pak të nivele të leptinit dhe 28 për qind më të larta ato të grelelit, duke u reflektuar në faktin se ata gjithashtu raportonin se ndiheshin shumë, shumë të uritur. Kjo ka pasur një rritje veçanërisht të dukshme në preferencat e tyre për ushqime të ëmbla, të kripura dhe niseshte.

Mesazhi është, nëse doni që hormonet tuaja të urisë të punojnë me ju, sesa kundër jush, duhet t’i jepni përparësi gjumit.

Kjo është arsyeja pse krijimi i një modeli të duhur gjumi që është pjesë e dietës sime të re, e njohur si Fast 800. Duke përcjell personat që kanë ndjekur kursin tonë online (shih thefast800.com) ne kemi treguar se mund të humbësh deri në 6kg për tri javë.

Siç kam shpjeguar në fillim të kësaj serie, në revistën Weekend të shtunën, programi Fast 800 është i bazuar në ushqyes me nivel të ulët të karbohidrateve, me kalori të ulët, pastaj ushqime të stilit mesdhetar, të përqendruar në perime, bishtajore, qumësht, arra dhe fara, dhe produkte me pak proteina si pulë dhe peshk.

Kjo fillon me humbjen e shpejtë të peshës, ku e kufizoni pranimin e 800 kalorive në ditë. Kjo pasohet pas disa javësh, duke kaluar në modelin tim të agjërimit, i njohur tashmë si dieta e Re 5: 2.

Përfitimi kryesor i qasjes me 800 kalori është që ju do të humbni sasi të konsiderueshme të peshës, e cila është mjaft motivuese.

Më e rëndësishmja është, gjithashtu se ndihmon në rivendosjen e metabolizmit tuaj dhe oreksit, brenda një jave apo më shumë në gjendje normale, ku ju filloni të ndiheni më pak të uritur, më energjik dhe më të kthjelltë – si dhe më të lehtë në peshore. Gazeta Alo