Fjalë Kyçe

Tymi i cigareve përmban kimikale toksike që mund të irritojnë dhe dëmtojnë sytë.

Tymi i cigareve përmban kimikale toksike që mund të irritojnë dhe dëmtojnë sytë.

Për shembull, metalet e rënda, të tilla si plumbi dhe bakri, mund të mbledhin në lente – bit transparente që ulet prapa nxënësit dhe sjell rrezet e dritës në fokus – dhe të çojnë në katarakte, ku lente bëhet i vrenjtur.

Pirja e duhanit mund të përkeqësojë problemet e shikimit tek personat me diabet, duke dëmtuar enët e gjakut në pjesën e pasme të syrit (retina).

Duhanpirësit kanë rreth tri herë më shumë gjasa për t’u prekur nga degjenerimi makular të lidhur me moshën – një gjendje shëndetësore që ndikon në shikim qendror, që do të thotë se ata humbasin aftësinë e tyre për të parë detaje të bukura.

Dhe ata janë 16 herë më shumë të ngjarë se jo-duhanpirësit për të zhvilluar humbje të papritur të shikimit të shkaktuar nga neuropatia optike, ku furnizimi me gjak të syrit bllokohet