Fjalë Kyçe

Gjykata Europiane vendos kundër Turqisë, mësuesi u dënua vetëm për përdorimin e një aplikacioni telefonik nga ana e mësuesit

Gjykata Europiane vendos kundër Turqisë, mësuesi u dënua vetëm për përdorimin e një aplikacioni telefonik nga ana e mësuesit

Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut vendosi të martën kundër Turqisë duke theksuar se të drejtat e një mësuesi turk të dënuar me burg ishin shkelur pasi çështja bazohej kryesisht në përdorimin e një aplikacioni telefonik nga ana e mësuesit.

Gjykata tha se vendimi i saj sot mund të zbatohet për mijëra njerëz të dënuar pas një përpjekjeje për grusht shteti në Turqi në vitin 2016, pasi prokuroria paraqiti përdorimin e aplikacionit të mesazheve të koduara ByLock si provë të një krimi. Ky është një vendim i rëndësishëm pasi vlen për mijëra të tjerë të dënuar në Turqi për të njëjtat akuza.

Yuksel Yalcinkaya ishte në mesin e dhjetëra mijëra të arrestuarve pas përpjekjes për grusht shteti në korrik 2016, në të cilën 251 njerëz u vranë.

Yalcinkaya, nga provinca Kayseri në Anadollin qëndror, u dënua për anëtarësim në organizatën që Turqia akuzon se kreu grushtin e shtetit, në mars 2017 dhe u dënua me më shumë se gjashtë vjet burgim.

Gjykata evropiane gjeti se “prova vendimtare” për dënimin e tij ishte përdorimi i supozuar i ByLock, i cili thuhet se është përdorur ekskluzivisht nga mbështetësit e Gulenit.

Në vendimin e saj, gjykata konstatoi se rasti kishte shkelur Konventën Evropiane për të Drejtat e Njeriut, përkatësisht të drejtën për gjykim të drejtë, të drejtën e lirisë së tubimit dhe organizimit dhe të drejtën për të mos u ndëshkuar pa ligj.

Në një deklaratë, gjykata tha se “një qasje e tillë uniforme dhe globale nga gjyqësori turk kundrejt provave ByLock binte ndesh me “masat mbrojtëse të konventës kundër ndjekjes penale, dënimit dhe dënimit arbitrar.”

Ai shtoi: “Aktualisht ka rreth 8,500 aplikime në dosjen e gjykatës që përfshijnë ankesa të ngjashme … dhe, duke pasur parasysh që autoritetet kishin identifikuar rreth 100,000 përdorues të ByLock, shumë të tjerë potencialisht mund të depozitohen.”

Gjykata gjithashtu i bëri thirrje Turqisë që të adresojë “problemet sistemike, veçanërisht në lidhje me qasjen e gjyqësorit turk ndaj provave Bylock”.

Turqia u urdhërua të paguante 15,000 euro (15,880 dollarë) në kosto dhe shpenzime.