Fjalë Kyçe

Honda pritet të mbyllë fabrikën në Britani

Honda pritet të mbyllë fabrikën në Britani

Betejat e industrisë së makinave britanike në dy vitet e fundit janë dokumentuar mirë dhe sot presim konfirmimin e goditjes së fundit: daljen e prodhimit të Honda-s nga Britania e Madhe.

Një njoftim për të ardhmen e uzinës së Hondës në Swindon pritet këtë mëngjes pasi kompania ka njoftuar punonjësit e saj. Nëse konfirmohet, do të rrezikonte rreth 3,500 vende pune – si dhe do të simbolizonte rënien e një prej tregimeve të suksesshme të prodhimit britanik.

Industria e makinave në të gjithë botën po lufton me një ngadalësim të ekonomisë kineze, si dhe një reagim politik dhe rregullator kundër ndotjes nga automjetet me naftë në Evropë. Sidoqoftë, frika e Brexit, gjithashtu ka ndikuar në industrinë.

Honda, së bashku me prodhues të tjerë japonezë Nissan dhe Toyota, u tërhoq nga Britania e Madhe në vitet 1980 nga qeveria Thatcher me premtimin për qasje të lehtë në tregjet evropiane. Largimi i Hondës kaq shpejt pas Nissan iu kthye në një vendim për të ndërtuar SUV X-Trail saj në Sunderland, paraqet një tjetër goditje për qeverinë e tanishme.

Lajmi i njoftimit të mundshëm të Honda mbizotëronte në faqet e mediave ekonomike këtë mëngjes.

Financial Times përdori historinë e Hondës për të nxjerrë në pah se sa afër jemi në datën e planifikuar të Brexit më 29 mars dhe se si një marrëveshje e re tregtare midis BE-së dhe Japonisë mund të ketë zmbrapsur ekuilibrin larg Britanisë së Madhe.