Fjalë Kyçe

Mediat greke, të shqetësuara pasi Turqia i shiti Shqipërisë sisteme anti-dron

Mediat greke, të shqetësuara pasi Turqia i shiti Shqipërisë sisteme anti-dron

“Bashkëpunimi për mbrojtjen Shqipëri-Turqi është forcuar dhe kjo kuptohet nga fakti se Shqipëria ka blerë sisteme dronësh nga një kompani turke e mbrojtjes me seli në Turqi, sipas mediave të shtetit dhe qeverisë turke”, kështu e nis artikullin kushtuar marrëdhënieve shqiptaro –turke një nga mediat online në Greqi.

Ende pa u shuar debati i ndezur për marrëveshjen Shqipëri –Greqi për çështjen e kufirit detar, mediat e shtetit fqinj i kushtojnë rëndësi të veçantë marrëdhënieve dhe zhvillimeve diplomatike, sidomos atyre për sigurinë, duke vendosur në lupë shtetin turk.

Në artikullin e saj, media greke shkruan:

“Teknologjitë Kombëtare të Mbrojtjes të Teknologjive të Luftës Inc. me qendër në Antagia ka prodhuar kits anti-dron për rreth 25 vjet.

Sistemi, duke përfshirë një sistem paralajmërimi të hershëm të mjetit ajror pa pilot (UAV), është eksportuar në Shqipëri dhe Katar.

Të dy vendet janë të parët që blejnë sistemet turke nga Turqia, ndërsa një kompani turke njoftoi se negociatat po vazhdojnë me vendet e tjera.

Koordinatori i kërkimit dhe zhvillimit i ndërmarrjes turke, Bekir Yalsin, i tha medias se kompania prodhon bllokime dhe sisteme anti-dron në përputhje me kërkesat e Forcave të Armatosura Turke.

Sipas informacioneve, shqiptarët do të përdorin sistemet kundër mjeteve ajrore pa pilot që transportojnë drogë, bomba ose lloje të tjera të objekteve të paligjshme.

Pyetja që ngrihet është kush i ndalon ata t’i përdorin ato kundër dronëve grekë për shembull?

Yalsin theksoi se sistemi anti-dron “IHAMAX” i eksportuar në Shqipëri është superior ndaj produkteve të tjera në fushën e tij, peshon rreth 4 kg dhe siguron mbrojtje lineare dhe rrethore deri në 2 km.

Ju kujtojmë se Shqipëria ka nënshkruar një marrëveshje bashkëpunimi për mbrojtjen me Turqinë, dhe shpesh konsulentë turq marrin pjesë për trajnimin e forcave të armatosura shqiptare.

Ankara gjithashtu po përgatitet të zgjerojë objektet e saj në bazën e Pashalimanit në Vlorë, ​​ku ankorohen anijet luftarake detare turke, dhe ka shumë të ngjarë që mini-aeroplanmbajtësi turk “Anadolu” të vendoset atje periodikisht, me përfundimin e saj për disa muaj.

Theksohet gjithashtu se një sasi e konsiderueshme e pajisjeve ushtarake për Forcat e Armatosura Shqiptare është dërguar vazhdimisht nga Turqia për disa vjet.

Komandot shqiptarë dhe Forca Speciale Ushtarake e Policisë në Zall Herr tashmë kanë zëvendësuar modelet e armëve ruse me armë automatike turke, si M20, MP5, M4A1, MPT-76, etj.

Ndërtesat e sapo-ndërtuara me standarde të NATO-s në Bazën Ajrore Kuçovë mbajnë ngjyrën karakteristike të ullirit të instalimeve ushtarake turke.

Objektet e financuara nga Turqia e fabrikës së municionit në Poliçan dhe bazës detare Bisht Palla në Durrës, të cilat sigurojnë qasje të papenguar në të gjitha anijet e Marinës Turke si pjesë e bashkëpunimit ushtarak dypalësh, janë përmirësuar gjithashtu.

Vizitat e shpeshta të nëndetëseve turke në bazën detare të Durrësit janë një ngjarje e jashtëzakonshme.

Për Turqinë, Shqipëria ka një pozitë të shquar në Ballkan për planet e saj neo-Osmane, të cilat tani po shpalosen në Nago-Karabak dhe Mesdheun Lindor”.