Fjalë Kyçe

NASA nisi kallamarin me shkëlqim në hapësirë ​​dhe shpjegoi pse

NASA nisi kallamarin me shkëlqim në hapësirë ​​dhe shpjegoi pse

NASA nisi para disa ditësh rreth 5,000 tardigrada dhe 128 kallamarë të vegjël që shkëlqejnë në errësirë ​​në hapësirë, më saktësisht në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës (ISS). Kafshët arritën në ISS në një dërgesë të dorëzuar nga një raketë SpaceX.

Tardigrade, janë krijesa të vogla rreth një milimetër të gjatë. Ato duken si një kafshë e trashë dhe për këtë arsye u mbiquajtën arinj uji. Ata janë jashtëzakonisht të fortë, mund të mbijetojnë nga rrezatimi ekstrem, temperaturat e larta dhe të ulëta dhe madje të qëndrojnë në vakumin e hapësirës, ​​shkruan Science Alert.

Gjegjësisht, ata “thahen” në kushte të pafavorshme për ta, dmth hyjnë në një fazë të mpirjes në të cilën ata mund të mbijetojnë për disa vjet, derisa situata në mjedis të bëhet përsëri e favorshme. Për shkak të kësaj fuqie të veçantë, tardigrades janë krijesat perfekte për të eksploruar mundësinë e përshtatjes me jetën në hapësirë.

“Tardigrade mund të mbijetojë duke u tharë, ngrirë dhe ngrohur mbi pikën e vlimit të ujit. Ata mund të mbijetojnë mijëra herë më shumë rrezatimit sesa njerëzit”, tha biologu molekular Thomas Boothby nga Universiteti i Wyoming.

“Është provuar tashmë se ata mund t’i mbijetojnë fluturimit hapësinor dhe se më pas mund të riprodhohen. Ne gjithashtu e dimë se ata mund t’i mbijetojnë ekspozimit të zgjatur ndaj vakumit të hapësirës”, shtoi ai.

Astronautët në ISS, në bashkëpunim me Boothby dhe kolegët e tij, do të eksplorojnë cilat parime që qëndrojnë pas biologjisë molekulare të arinjve të ujit ndikojnë në adaptimet e menjëhershme dhe afatgjata të jetës në orbitën e Tokës. Shkencëtarët shpresojnë se ky informacion do të sigurojë njohuri jetësore për terapitë e ardhshme që mund të sigurojnë shëndet më të mirë për astronautët gjatë misioneve më të gjata hapësinore.

“Fluturimet hapësinore mund të jenë një mjedis sfidues për organizmat, përfshirë njerëzit. Një nga gjërat që duam të bëjmë është të kuptojmë se si tardigradët mbijetojnë dhe riprodhohen në ato mjedise dhe a mund të mësojmë ndonjë gjë në lidhje me truket që ata përdorin për t’i përshtatur për të mbrojtur astronautët”, tha ai.

SpaceX gjithashtu dorëzoi kallamarin me shkëlqim ( skolopët euprymna ), të njohur si kallamarët Havai, në ISS. Këto kafshë, vetëm tre milimetra të gjata, kanë një organ të veçantë në trupin e tyre që prodhon dritë në një mënyrë shumë interesante. Domethënë, organi i tyre i dritës është i mbushur me baktere të ndritshme që lëshojnë dritë dhe kështu kallamarët sigurojnë mbrojtje nga grabitqarët. Nga ana tjetër, bakteret e kallamarëve sigurojnë një shtëpi dhe ushqim.

Shkencëtarët shpresojnë të analizojnë marrëdhënien simbiotike midis baktereve dhe kallamarëve për të zbuluar se si mikrobet e dobishme në hapësirë ​​ndërveprojnë me indet e kafshëve.