Fjalë Kyçe

Presidenti interferoi në votën e deputetëve, a paraqet kjo shkelje ligjore?

Presidenti interferoi në votën e deputetëve, a paraqet kjo shkelje ligjore?

Gjylieta Mushkolaj, ish-gjykatëse e Kushtetueses, në emisionin “Desku” në KTV ka thënë se presioni ndaj deputetit Haxhi Shala më shumë është shkelje e legjitimitetit të votës së tij sesa e ligjshmërisë. Sipas saj, ndërrimi i mendjes së Shalës për votën për Qeverinë Hoti nuk mund të konsiderohet shkelje.

Shala sot në Kuvend kishte deklaruar se mbrëmë presidenti Hashim Thaçi dhe ish-kryeministri, Ramush Haradinaj, e kanë vizituar në shtëpinë e tij me ç’rast edhe ia kanë ndërruar mendimin që ai të votojë për Qeverinë Hoti.

Ditë më parë Shala kishte deklaruar publikisht se do të votojë kundër Qeverisë Hoti.

“Kjo shkelje e dinjitetit të deputetit, se është pak e vështirë të thuhet se është shkelje e mandatit të tij, sepse ai pas bindjeve edhe pse këtu roli i presidentit është tejet i dyshimtë, pas bindjeve, ka vendosur të ndërrojë mendje. Ndërrimi i mendjes s’mund të konsiderohet shkelje. Duhet më shumë informata e shqyrtime të duhura se është shkelës i Kushtetutës dhe mandatit të pavarur të deputetit, presidenti i Kosovës. Kjo është çështje që ka të bëjë më shumë ndoshta me legjitimitetin e votës së tij sesa me kushtetutshmërinë apo ligjshmërinë e votës së tij”, ka thënë Mushkolaj.

Tutje ajo ka pasur kritika edhe për sjelljen e presidentit Thaçi, duke thënë se ai ka shkuar përtej pozicionit të tij.

“Presidenti nuk është hera e parë që në mënyrë publike e deklaron vetveten se nuk e shpreh unitetin e popullit sidomos nëse e analizojmë diskursin e tij, sidomos fjalët ofenduese, madje që shkojnë deri në shpifje, duke e shpallur qeverinë si grup kriminal”, ka thënë ajo.

Sipas saj me sjelljet e tij presidenti ka shkelur mbi dinjitetin e njeriut.

“Kjo nuk e shpreh vetëm një pikëpamje të tij për njerëzit e caktuar, por shkon përtej, dhe e tregon shkeljen e pozicionit të tij si përfaqësues i unitetit të popullit sepse ata njerëz një numër tejet serioz i qytetarëve i ka votuar. Kjo përsëri shkon përtej shkeljes së pozicionit të presidentit si përfaqësues i unitetit të popullit dhe shkel vlerën më sublime që e garanton Kushtetuta jonë, që është dinjiteti i njeriut”, ka thënë Mushkolaj.