Fjalë Kyçe

Superkompjuteri LUMI do të jetë një nga më të fuqishmit në BE

Superkompjuteri LUMI do të jetë një nga më të fuqishmit në BE

Superkompjuteri LUMI do të ketë një performancë kulmore teorike prej mbi 550 petaflops.

HPE ka njoftuar se i është dhënë një kontratë 160 milionë për të ndërtuar një nga superkompjuterët më të shpejtë në botë në Finlandë.

Superkompjuteri i ri, i quajtur LUMI, do të financohet nga ndërmarrja e përbashkët evropiane e performancës së lartë informatike (EuroHPC JU) dhe do të përdoret për të mbështetur studiuesit evropianë si dhe organizatat private dhe publike për të avancuar R&D dhe për të nxitur inovacionin në një numër fushash duke përfshirë kujdesin shëndetësor, parashikimi i motit dhe Inteligjenca Artificiale, transmeton Telegrafi.

LUMI do të ketë gjithashtu një sistem “para-ekzaskal” me një performancë kulmore teorike prej mbi 550 petaflops që HPE thekson se është ekuivalente me performancën e 1.5 milion laptopëve të kombinuar.

LUMI do të mundësohet nga superkompjuterët HPE Cray EX që shfaqin CPU të AMD-së të gjeneratës së ardhshme dhe GPU-të AMD Instinct për të dhënë një performancë të paparë.

Superkompjuteri do të organizohet në Qendrën CSC – IT për Shkencë e vendosur në Kajaani, Finlandë dhe do të ndahet nga dhjetë vende evropiane duke përfshirë Belgjikën, Republikën Çeke, Danimarkën, Estoninë, Finlandën, Islandën, Norvegjinë, Poloninë, Suedinë dhe Zvicrën si pjesë e konsorciumit të sapoformuar LUMI.

Drejtori ekzekutiv i EuroHPC JU Anders Dam Jensen shpjegoi se LUMI do të jetë në dispozicion në mes të vitit 2021, duke thënë:

“Sapo të funksionojë në mes të vitit 2021, superkompjuteri LUMI do të jetë një nga superkompjuterët më konkurrues në botë! Një sistem i tillë i klasës së lidershipit do të mbështesë studiuesit evropianë, industrinë dhe sektorin publik, për të kuptuar më mirë dhe për t’iu përgjigjur sfidave komplekse dhe për t’i shndërruar ato në mundësi inovacioni në sektorë si shëndetësia, parashikimi i motit ose planifikimi urban dhe rural”. /Telegrafi