Fjalë Kyçe

Ambasadori amerikan në Kosovë dhe ai në Serbi kanë një apel për të dyja vendet

Ambasadori amerikan në Kosovë dhe ai në Serbi kanë një apel për të dyja vendet

Ambasadori i Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Kosovës, Philip Kosonet dhe ai në Serbi, Kyle Scot, kanë dal me apel të përbashkët për Kosovën dhe Serbinë.

Përmes një shkrimi të përbashkët ata janë duke kërkuar nga këto dy vende [v,j, Kosova dhe Serbia] që të arrojnë një marrëveshje në mes tyre, raporton Gazeta Insajderi.

Sipas tyre Amerika i përkrah të dyja vendet. Ambasadori amerikan në Kosovë ka thënë se Kosova duhet ta pezullojë taksën ndërsa Serbia t’i ndalojë provokimet e saj.

Më poshtë mund ta lexoni apelin e të dy ambasadorëve:

Kuracioni dhe kreativiteti i treguar nga udhëheqësit në Athinë dhe Shkup për të zgjidhur mosmarrëveshjen e tyre prej dhjetëvjeçarëve duhet të jetë një frymëzim për të gjithë në rajon. Si ambasadorë të ShBA-së në Beograd dhe Prishtinë, ne jemi të bindur se udhëheqja politike e matur dhe vizionare mund të çojë në një marrëveshje gjithëpërfshirëse midis Serbisë dhe Kosovës, me njohjen reciproke në thelbin e saj. Kjo arritje do të vendoste themelin për një të ardhme më paqësore dhe më të begatë për të gjithë popujt në këtë rajon.

 

Kjo është arsyeja pse ne sot nisim një apel: është koha që Kosova të pezullojë tarifat, që Serbia të reagojë në mënyrë konstruktive, për provokime nga të dyja palët për t’i dhënë fund, për Beogradin dhe Prishtinën që të kthehen në Dialogun e udhëhequr nga Bashkimi Evropian dhe për të dyja palët për ta përqafuar paqen me guxim. Nëse e bëni këtë, ne jemi optimist që ju mund të arrini një marrëveshje historike normalizimi në vitin 2019.

 

Ju keni mbështetjen e plotë të Shteteve të Bashkuara dhe ne do të bëjmë gjithçka që mundemi për t’ju ndihmuar të keni sukses dhe për të ndërtuar besimin e nevojshëm për të zhvilluar dhe zbatuar një marrëveshje gjithëpërfshirëse. Presidenti Trump kohët e fundit i shkroi liderëve të Serbisë dhe Kosovës për të inkurajuar të dy vendet që të “kapin këtë moment dhe të ushtrojnë udhëheqjen politike në marrjen e vendimeve për të balancuar interesat e të dy vendeve.” Presidenti Trump shtoi se do të ishte jashtëzakonisht e ardhur keq të humbasë këtë mundësi unike për paqen, sigurinë dhe rritjen ekonomike. “Presidenti Trump ishte po aq i qartë kur ai iu drejtua Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së: udhëheqësit përgjegjës kanë një detyrim për t’u shërbyer qytetarëve të tyre.

Ne besojmë se një marrëveshje është e mundur dhe shpresojmë të festojmë së bashku me ju, ashtu siç e festojmë guximin e udhëheqësve grekë e maqedonas. Në fakt, Presidenti Trump ka ftuar tashmë Presidentët Vuçiç dhe Thaçi në Shtëpinë e Bardhë për të përkujtuar arritjen sa më shpejt që të ndodhë. Shtetet e Bashkuara nuk e përshkruajnë dhe nuk do të përshkruajnë se si duhet të duket zgjidhja, por beson se duhet të jetë e zbatueshme si në Kosovë ashtu edhe në Serbi dhe duhet të kontribuojë në stabilitetin afatgjatë të rajonit. Udhëheqësit dhe ekipet e tyre do të rifillojnë bisedimet e udhëhequra nga BE për të eksploruar atë që është e mundur dhe për të komunikuar në mënyrë transparente me qytetarët e tyre – për të siguruar që bisedimet reflektojnë vullnetin e popullit dhe për të ndihmuar në kapërcimin e ankthit dhe dyshimit.

 

Ne e pranojmë se kjo nuk është e lehtë. Ne nuk jemi të verbër ndaj ngjarjeve historike dhe tensioneve të vazhdueshme që kanë çuar në mosbesim dhe keqperceptim që rëndojnë marrëdhëniet. Kjo është arsyeja pse çdo marrëveshje duhet të jetë e gjerë dhe e dobishme për të dyja palët, për t’i dhënë Kosovës dhe Serbisë një rol në suksesin e saj. Kjo është edhe arsyeja pse Shtetet e Bashkuara janë të angazhuara të punojnë me Serbinë dhe Kosovën për të siguruar që të dy palët të zhvillojnë dhe zbatojnë në mënyrë efektive një marrëveshje të qëndrueshme. Hapat e fundit nga Beogradi dhe Prishtina që rrisin tensionet duhet të ndalen nëse ka ndonjë shpresë për të sjellë paqe, prosperitet dhe drejtësi të qëndrueshme në rajon. Nëse të dyja palët dështojnë ta shfrytëzojnë këtë mundësi, ju rrezikoni të humbni mundësinë më të mirë në një brez.

 

Status quo ka mbajtur përparimin ekonomik dhe politik në të dy vendet dhe ka udhëhequr profesionistët dhe të rinjtë për të kërkuar të ardhmen e tyre në vende më të qëndrueshme me ekonomi më dinamike. Në vend të tyre, krimi i organizuar, korrupsioni dhe elementë të tjerë ekstremistë po zihen, duke paraqitur kërcënime për sigurinë rajonale dhe evropiane.

As vendi nuk përfiton nga pengimi dhe vonesa e vazhdueshme. Qytetarët e Serbisë dhe Kosovës meritojnë një të ardhme ku fëmijët dhe nipërit e tyre do të njohin paqen dhe begatinë sesa konfliktet dhe vështirësitë ekonomike.

 

Një marrëveshje e qëndrueshme dhe e zbatueshme e kompromisit është në interes të të dy vendeve. Stabiliteti afatgjatë dhe prosperiteti për Kosovën dhe Serbinë varen nga një kthim në Dialogun e udhëhequr nga BE dhe guximi për të kapërcyer të kaluarën dhe për të ndërtuar së bashku një të ardhme të përbashkët. Nëse Serbia dhe Kosova janë gati të hyjnë në këtë rrugë, Shtetet e Bashkuara do të jenë në anën tuaj në çdo hap të rrugës.