Fjalë Kyçe

Aplikacion i ri: Përmes zërit tuaj arrin të vlerësojë nëse keni COVID-19

Aplikacion i ri: Përmes zërit tuaj arrin të vlerësojë nëse keni COVID-19

Një aplikacion ju tregon nëse keni qenë në afërsi të një personi me  koronavirus,  dhe një tjetër synon të vlerësojë nëse keni Covid-19 bazuar në tingullin e zërit tuaj.

Në Izrael, nganjëherë i quajtur “kombi fillestar” me gati 10 përqind të punëtorëve të punësuar në teknologji të lartë, pandemia koronavirus ka parë një varg teknologjish të reja të dizajnuara për të përmbajtur transmetimin.

Start-Up Nation Central, një OJQ, ka përpiluar një drejtori të rreth 70 ndërmarrjeve teknologjike izraelite që zhvillojnë përgjigje ndaj virusit të ri, i cili ka infektuar më shumë se 4,000 njerëz në vend.

Një aplikacion që ka dalë deri më tani është Hamagen, Hebraisht për “mburojën”, i nisur në fillim të këtij muaji nga ministria e shëndetësisë.

Duke përdorur teknologjinë e gjeolokimit, aplikacioni informon përdoruesit për çdo pikë kontakti me rastet e njohura Covid-19.

Në dispozicion në pesë gjuhë, Hamagen është shkarkuar nga më shumë se një milion përdorues.

Disa nga njerëzit marrin mesazhe duke thënë se “nuk janë gjetur pikë kryqëzimi me pacientët me koronavirus”.

“Ne do t’ju njoftojmë nëse ka ndonjë gjë të re,” shton ajo.

Hamagen u nis mes një polemike mbi planet për të përfshirë agjencinë e brendshme të Izraelit Shin Bet të sigurisë në luftën kundër virusit.

Kritikët paralajmëruan se lejimi i një organi të fuqishëm hetimor qasje në pajisjet personale pa një urdhër gjykate mund të shënonte një pengesë të pakthyeshme në përpjekjen për të mbrojtur mbrojtjen e të dhënave.

Gjykata më e lartë e Izraelit vendosi që çdo përfshirje e Shin Bet kërkonte mbikëqyrje parlamentare.

Hamagen kërkon pëlqimin e përdoruesit dhe ministria e shëndetësisë ka siguruar që “të dhënat GPS nuk e lënë telefonin tuaj celular dhe nuk dërgohen tek ndonjë palë e tretë”.

Ministria e mbrojtjes ndërkohë ka ofruar mbështetje për një fillestar izraelit të quajtur Vocalis Health, i cili po zhvillon një aplikacion të aftë për të diagnostikuar Covid-19 bazuar në tingullin e zërit të dikujt.

“Ne po punojmë rreth orarit”, tha Tal Wenderow, bashkëthemeluesi i fillimit, për AFP.

Mostrat e zërit nga bartësit e viruseve në faza të ndryshme të sëmundjes dhe mostrat nga njerëzit jo të infektuar aktualisht janë duke u mbledhur, me qëllimin për të zhvilluar një algoritëm të bazuar në AI për të zbuluar “gjurmët e gishtave” të vokalit të Covid-19.

Profesionistët e shëndetit do të jenë në gjendje të paralajmërojnë përdoruesit në fazat e hershme të sëmundjes dhe të përdorin aplikacionin për të monitoruar përhapjen e tij në të gjithë popullsinë.

Përveç ndihmës në frenimin e infeksioneve të reja, aplikacioni gjithashtu mund të lejojë që pacientët të monitorohen në shtëpi, shtoi ai.

Spitali më i madh i Izraelit, Qendra Mjekësore Sheba, ka përdorur tashmë teknologji të reja për të mbrojtur stafin që kujdeset për pacientët me koronavirus.

“Parimi udhëzues është të sigurohemi që ka sa më pak kontakte sa është e nevojshme midis ekipeve mjekësore dhe pacientëve”, tha profesori Eyal Leshem, drejtor i qendrës Sheba për mjekësinë e udhëtimit dhe sëmundjet tropikale.

Për këtë qëllim, Sheba monitoron pacientët në gjendje të butë përmes “telemjekësisë”, e cila lejon që shenjat jetike t’u komunikohen stafit përmes sensorëve të lidhur me telefonin e një pacienti “pa ndonjë nevojë për kontakt të drejtpërdrejtë”, tha Prof Leshem për AFP.

Sheba gjithashtu ka një qendër inovacioni dhe kërkimi, e cila po punon për të mbledhur “të gjitha meta-të dhënat nga pacientët Covid-19”.