Fjalë Kyçe

Blerim Reka, kandidat për President të Maqedonisë së Veriut

Blerim Reka, kandidat për President të Maqedonisë së Veriut

Profesori shqiptar nga Maqedoni, Blerim Reka, ka bërë një postim në faqen e tij zyrtare në Facebook, ku ka bërë publike kandidaturën e tij të pavarur për President të Republikës së Maqedonisë së Veriut.

Reka thotë se janë dy arsye që ka marrë këtë vendim, e para se në një vend multi-etnik duhet të ekzistoj edhe një kandidat shqiptarë, dhe e dyta se vetëm kritikat intelektuale nuk mjaftojnë për të ndryshuar gjendjen e vendit, transmeton Gazeta Alo.

Ky është postimi i tij i plotë:

Në pamundësi tu përgjigjem gjitha mediave dhe miqve, përmes këtij njohtimi e bëjë publike kandidaturën time të pavarur për President të Republikës së Maqedonisë së Veriut; me shpresë se do përkrahet. Janë dy arsye për këtë vendim. E para: vetëm me kanidatët maqedonas, pa asnjë shqiptarë, kjo shoqëri multi-etnike, rrezikon të rrëshqet drejt shtetit monoetnik; e shqiptarët vetëm votues, por jo edhe te votuar. E dyta: vetëm kritikat intelektuale – pa i hyrë përballjes politike – nuk mjaftojnë për ndryshimin e gjendjes. Ato, në FB mbeten virtuale, ndërkaq jeta është megjithatë reale. Fundja, historinë e shkruajnë shtetarët; intelektualët vetëm shkruajnë për historinë.