Fjalë Kyçe

Cili është fshati në Lezhë, që dikur ka qenë qytet në Shqipërinë që nuk njohim

Cili është fshati në Lezhë, që dikur ka qenë qytet në Shqipërinë që nuk njohim

Emri sot i fshatit dikur qytet quhet Pllanë. Gjendet në Lezhë. Dikur quhej Basania. Kjo në shtetin e parë të Arbrit.

Një qytet ilir i zhvilluar në shek VI-IV p.e.s. që hyn në 50-të qytetet e humbura ilire ku nuk ka më asnjë shenjë sipërfaqësore veç gurëve mbetur.

Ilnisa Agolli ishte aty kësaj here. Ajo tregon gjithçka ç’ka mbetur nga një fshat që e ka fshirë historia. Por si është e mundur që ky fshat dikur ka qenë një qytet ilir?

Si jetohet sot, në këtë fshat të Lezhës? A ruhen traditat dhe si të mirëpresin banorët aty? Pse ura lidhëse në këtë qytet sot fshat, ishte Shufadaja (dikur port ku ankoroheshin anijet) në trevën e Kurbinit?

Tjetër fshat i periudhës ilire ku deti vinte deri aty dhe ankoroheshin anijet. Po sot, sot ç’bëhet këtu?

Ndiq Fshatrat e Shqipërisë më poshtë: