Fjalë Kyçe

Deklaratat e Daçiqit për marrëveshjen Kosovë-Serbi, formatin e dialogut dhe taksat

Deklaratat e Daçiqit për marrëveshjen Kosovë-Serbi, formatin e dialogut dhe taksat

Ministri i Jashtëm Ivica Dacic ka thënë se Shtetet e Bashkuara shprehën gatishmërinë e tyre për të organizuar ceremoninë e nënshkrimit të marrëveshjes në mes të Beogradit dhe Prishtinës dhe që të ftojë vendet e tjera, si edhe këshilltari i sigurisë kombëtare amerikane John Bolton ka folur për këtë me presidentin rus Vladimir Putin dhe Ministrin e Jashtëm Sergei Lavrov.

“Për ta është e rëndësishme që Rusia të bie dakord dhe të marrin pjesë në këtë, përveç punës të udhëhequr nga Bashkimi Evropian (BE). Fuqitë e mëdha duhet të jenë një garantues i marrëveshjes, sepse ajo ka për të kaluar nëpër Këshillin e Sigurimit”, ka thënë Daçiq për Sad, transmeton GazetaAlo.

I pyetur se si presidenti amerikan e ka menduar këtë çështje të rëndësishme për zgjidhjen e problemit të Kosovës, Dacic ka thënë se Donald Trump supozon që mund të arrijnë një marrëveshje mes Beogradit dhe Prishtinës.

“Dhe në qoftë se marrëveshja është arritur, kjo është një gjë e madhe pozitive për të gjithë rajonin dhe për të gjithë vendin që do të jetë garantues, duke përfshirë edhe vendin ku është nënshkruar -. Shtetet e Bashkuara. Kjo është një plus për politikën e Trampit dhe për Shtetet e Bashkuara”, ka thënë Daçiq.

Në veçanti, Daçiç shtoi, nëse Beogradi dhe Prishtina bien dakord, sepse siç do të thoshte ai do të ishte suksesi i tyre diplomatik.

“Por tani për tani nuk ka asnjë indikacion se do të ketë një ndryshim formal në formatin e dialogut, domethënë përfshirjen e Amerikës, sepse do të duhej të ndryshohej po ashtu në mënyrë formale”, tha Dacic.

Pra, shtoi Daciç, transmeton GazetaAlo, “tani dikush vendos që nuk do të diskutojmë më me ndërmjetësim (Përfaqësuesin e Lartë të BE-së për Punë të Jashtme dhe Siguri Federika Mogerini), por ne do ta diskutojmë atë në një format tjetër dhe kjo nuk do të ndodhë”.

“Pavarësisht sa BE-ja do të angazhohet tani në problemet e saj, do të vazhdojë ta mbajë atë format, por do të ketë nevojë, siç tha Tramp, të mos humbasë vrullin, të mos presin shumë. Përfshirja e Shteteve të Bashkuara nuk është parashikuar dhe ata kurrë nuk e kanë kërkuar atë, “tha Daçiç.

Daçiç tha se procesi i negociatave në “mbrojtje totale dhe një pozicion paraprak”, dhe për të vazhduar dialogun, Prishtina duhet të tërheqë taksat që ata u kanë vënëë produkteve nga Serbia.

“Ata me siguri nuk prisnin që ne ta njohim Kosovën, por ata mund të prisnin që BE të jepte liberalizimin e vizave”, tha Dacic.

Daçiç vlerësoi se për shkak të institucioneve evropiane, dialogu do të jetë në një gjendje shpirtërore, sepse do të zhvillohen zgjedhjet në BE, kushtetutën e organeve të ndryshme, ndërsa përfaqësuesi special zgjidhet vetëm deri në fund të vitit.

“Federica Mogerini që po largohet është gjithashtu në pozitë të pafavorshme – çfarë hapash do të marrë më tej në kushtet kur ajo kundërshton rezultatin dhe autoritetin sikur ajo të jetë maltezë në anën tonë, e cila është larg nga e vërteta”, tha Daçiq.

Ai tha se “në të gjithë situatën nuk ka perspektiva se një kurs i suksesshëm i dialogut mund të pritet në vitin e ardhshëm”.

“Kjo është arsyeja pse të gjitha këto histori së shpejti do të zgjidhen shumë shkencërisht,” tha Dacic./GazetaAlo/