Fjalë Kyçe

“Dialogu në mes Kosovës dhe Serbisë asnjëherë nuk është ndalur”

“Dialogu mes Serbisë dhe Kosovës nuk është ndalur kurrë dhe unë nuk jam pesimiste kur është fjala për situatën aktuale në negocimin e një marrëveshjeje të detyrueshme ligjore”.

Këtë e tha drejtoresha e Ballkanit Perëndimor në Shërbimin e Jashtëm Evropian, Angelina Ajnhorst.

Gjatë debatit të zgjerimit të BE-së mbi Ballkanin Perëndimor, organizuar nga Qendra për Politikë Evropiane në Bruksel, Ajnhorst tha se roli kryesor i BE-së është të “sjellë Kosovën dhe Serbinë me njëqind”, transmeton lajmi.net

“Ka gjëra që ndodhin këtu, u japin njerëzve të ulen së bashku, të flasin formate të ndryshme, kjo është ajo që ne duhet të sigurojmë.” Dialogu nuk ka ndalur kurrë”, tha Ajnhorst.

Asaj i kërkoi agjencia serbe e lajmeve ‘Tanjug’ të vlerësonte situatën aktuale në dialogun midis Kosovës dhe Serbisë, duke marrë parasysh taksën e Prishtinës për mallrat nga Serbia si dhe duke njoftuar formimin e Ushtrisë së Kosovës në mes të dhjetorit, se ajo nuk është pesimiste.

“Unë nuk jam pesimist përkundër përmendjes së krizës në marrëdhëniet. Nëse nuk keni raporte të rregullta dhe rezultate përfundimtare në medie, atëherë zgjidhja përfundimtare nuk duket shumë e ngushtë, por ne e bëjmë këtë dhe do të vazhdojmë të bëjmë”, tha Ajnhorst.

Ajo theksoi në mënyrë eksplicite se BE-ja si ndërmjetësuese në dialog nuk do të flasë për përmbajtjen dhe elementet e saj dhe se është në Beograd e Prishtinë t’i prëgjigjen asaj.

“Ajo që mund të them është se vendimi për një marrëveshje ligjërisht detyruese duhet të finalizohet sa më shpejt të jetë e mundur, kjo është e rëndësishme për Beogradin dhe Prishtinën, rajonin dhe BE-në dhe ne po vazhdojmë punën tonë në këtë drejtim”, tha Ajnhorst.

Ajo tha se shefja e diplomacisë së BE-së, Frederica Mogherini deri në fund të mandatit të saj, i cili del vitin e ardhshëm, do të avokojë nënshkrimin e një marrëveshje të detyrueshme ligjore për një normalizim të marrëdhënieve midis Kosovës dhe Serbisë.

“Marrëveshja duhet të jetë në përputhje me të drejtën ndërkombëtare, duhet të jetë e pranueshme për rajonin, jo vetëm për Kosovën dhe Serbinë dhe së fundi Këshilli i Sigurimit i OKB-së të pajtohet,” tha Ajnhorst.

Drejtoresha Europiane për Ballkanin Perëndimor raporton se 16 marrëveshje janë arritur që nga dialogu “disa aplikohen e disa jo”, dhe se ishte gjithmonë e mendimit se Kosova dhe Serbia duhet të përshpejtohen, të merren më shumë me përmbajtjen dhe aranzhimet e mundshme.

“Ne kemi kërkuar gjithmonë që Beogradi dhe Prishtina të mbajnë fjalimin e tyre publik brenda disa kornizave, sepse shumë gjëra shfaqen në media dhe është gjithmonë një sfidë për të rregulluar”, vlerëson Ajnhorst.

Angelina Ajnhorst arrin në përfundimin se është në interes të të dy palëve të bien dakord që dialogu duhet të ketë “respekt dhe besim” në të tre anët.