Fjalë Kyçe

Fizikanti Khanna tregon se si të udhëtoni në kohë

Fizikanti Khanna tregon se si të udhëtoni në kohë

Udhëtimi në kohë në të ardhmen e largët apo në antikitet është i mundshëm, sipas shkencës, por plotësimi i kërkesave për një makinë të kohës është thuajse i pamundur.

Mundësia për të përjetuar një moment i kaluar nga historia e mahnitshme e Tokës apo udhëtimi në të ardhmen është një ide që shihet vetëm si fantashkencë.Por një fizikant, që ka kaluar ditë të tëra duke studiuar misteret e kohës dhe hapësirës, beson që udhëtimi në kohë mund të jetë realitet shumë shpejt, transmeton Gazeta Express.

Sipas Gaurav Khanna, një profesor i fizikës pranë Universitetit të Massachusetts Dartmouth, ne gjithmonë jemi duke udhëtuar drejt të ardhmës me kalimin e sekondave.

Por udhëtimi i vërtet ne kohë, që mundëson udhëtimin përpara apo prapa në mënyrë drastike është ajo çka i bën njerëzit të interesuar.

Në një artikull, Khanna thotë që udhëtimi shumë përpara në kohë është i mundur nëse lëvizim më shpejtësinë e dritës.

” A mundemi ne të udhëtojmë shumë përpara në të ardhmen? Absulutisht që po” thotë ai.

“Nëse udhëtojmë me shpejtësinë e dritës, apo afër vrimave të zeza, koha do të ngadalësontë duke na mundësuar neve të shkojmë në të ardhmen. Pyetja interesante do ishte nëse do mundemi të udhëtojmë prapa në kohë.” shtoi ai.

Problemi më i madh me udhëtimin prapa në kohë është që mund të arrihet vetëm nëse një objekt ka një masë infinite.

Sipas torisë së Einsteinit për relativitetin, koha mund të përmblidhet ashtu që të kolapsojë dhe të krijojë një vrimë të një lloji , që do mundësonte të rijetonim të njejtin moment disa herë.

Para se të krijohej një makinë kohe për të provuar ligjin e udhëtimit në kohë, së pari do të duhej të përdorte një sasi të pafundme në masë.

Një nga studentët e doktoraturës së Dr Khanna, Caroline Mallary, propozoi si të ndërtonte një makinë kohe duke përdorur një ndërtim shumë të thjeshtë.

Modeli propozon dy makina pothuajse krejtësisht të natyrshme, por super të gjatë me masë të pafundme janë parkuar pranë njëri-tjetrit.

Nëse një makinë fillon të lëvizë shpejt përpara, ndërsa makina tjetër mbetet e palëvizshme, një hapësirë kohore krijohet në hapësirën midis makinave.

Por mbajtja në masën e pafund në këtë moment në kohë duket të jetë e pamundur dhe fizikantët aktualisht nuk mund të mendojnë për një mënyrë për ta bërë këtë.

Dr Khanna tha: “Pra, për fat të keq një makinë kohe nuk do të jetë në dispozicion në çdo kohë së shpejti.Megjithatë, kjo punë tregon se fizikantët mund të kenë nevojë të përsosin idetë e tyre rreth asaj se pse ndalimi i kohës së mbyllur është i ndaluar.”