Fjalë Kyçe

Hahn: Nuk ka vend në BE për ata që mohojnë gjenocidin e Srebrenicës

Hahn: Nuk ka vend në BE për ata që mohojnë gjenocidin e Srebrenicës

Komisionari evropian për Zgjerim paralajmëroi të gjithë zyrtarët e zgjedhur në Bosnjë që të mos e mohojnë gjenocidin në Srebrenicë dhe të gjitha aktgjykimet e tjera të gjykatave ndërkombëtare.

Johannes Hahn, duke iu përgjigjur një prej pyetjeve parlamentare, tha se “vendimi përfundimtar në gjykimin e kriminelit të serbëve të Bosnjës Radovan Karaxhiq mbyll çështjen e një prej ngjarjeve më tragjike në historinë e fundit evropiane.

“Komisioni Evropian rregullisht thekson në komunikimin me krerët politikë të BeH, se ata duhet të jenë një shembull në respektimin e vendimeve të gjykatave ndërkombëtare. Ne theksojmë se duhet të përmbahen nga çdo deklaratë apo veprime që mund të dyshojnë në pavarësinë e procesit dhe se ata duhet të shmangin dhe të dënojnë çdo iniciativë që mund të rrisë tensionet “, tha Hahn.

Ai iu përgjigj pyetjes nga i deputeti i përbërjes së kaluar të Parlamentit Evropian, Kristian Dan Prede, i cili paralajmëroi për përpjekjet e vazhdueshme të disa zyrtarëve të Republikës Serbe që mohojnë gjenocidin në Srebrenicë dhe mbrojnë kriminelët e dënuar të luftës.

“Në komunikimin tonë, por edhe në dokumente, thuhet qartë se në BE nuk ka vend për ata që përdorin retorikën për të përhapur pasionin, dhe sidomos për ata që lëvdojnë kriminelët e dënuar të luftës, kudo që janë. Të gjithë shtetet duhet të angazhohen dhe ta tregojnë këtë me fjalë dhe pjesërisht se janë të vendosur për të kapërcyer të kaluarën duke punuar për të pajtuar dhe zgjidhur çështjet e hapura në këtë fushë shumë kohë përpara se të hyjnë në BE ” , tha Hahn.