Fjalë Kyçe

Kështu është jeta e serbëve në Kosovë me taksën 100%

Kështu është jeta e serbëve në Kosovë me taksën 100%

Mediat serbe kanë raportuar për jetën e serbëve në veri të Kosovës pas vendosjes së taksës nga Kosova për mallrat e importuara nga Serbia.

Rritja e taksave të vendosura nga Prishtina për produktet nga Serbia dhe Bosnja e Hercegovina pothuajse nuk kanë ndikuar në jetën e banorëve në veri të Kosovës. Në tregje mund të gjeni pothuajse të gjitha produktet ushqimore nga Serbia.

Është sekret publik se mallrat në Kosovë nga Serbia hyjnë në kanale kontrabande, por edhe nga vendet fqinje. Një skenar i tillë u pa pasi tarifat u rritën me 100 përqind, raporton “N1”, transmeton lajmi.net.

Ju mund të gjeni pothuajse çdo gjë që mund të gjeni në tregjet në Serbi, qumështin dhe produktet e qumështit, ëmbëlsirat, pijet joalkoolike dhe kimikatet në shtëpi, në raftet e dyqaneve në veri të Kosovës. Shumë do të pyesin veten se si, kur Prishtina rriti taksat mbi produktet nga Serbia dhe Bosnja dhe Hercegovina me 100 përqind. Përgjigja është e thjeshtë – rrugë alternative.

“Tani për tani janë të gjitha produktet në dyqane dhe fabrikat nga Serbia kanë gjetur mënyra për të ofruar mallra në vende të tjera përmes Kosovës”, thotë Rados Petroviq, një përfaqësues i biznesmenëve serbë nga Kosova për “N1”. Petroviq ka shtuar se mallrat mbërrijnë në kanale të ndryshme, por edhe nga pjesa jugore e Kosovës.

Petroviq, si biznesmenë të tjerë nga Kosova, mendon se Prishtina do të duhet të heqë taksat. Deri atëherë, sipas tij, ekziston një marrëveshje e brendshme e biznesmenëve serbë se çmimet e produkteve nuk do të rriten.

“Tregtarët kanë hequr dorë nga marzhet e tyre, kështu që çmimet e produkteve nuk do të rriteshin dhe popullsia nuk do të pësonte pasojat e rritjes së taksave”, theksoi ai, transmeton lajmi.net.

Ministria e Tregtisë thotë se që nga fillimi i taksës për mallrat nga Serbia qendrore, u shitën më pak mallra për 35 milionë euro. Sa i përket skenarit të ardhshëm, kjo ministri thotë se është e domosdoshme që popullsia serbe në Kosovë të pajiset me ushqimet bazë dhe se kjo nuk do të kompromentohet.