Fjalë Kyçe

Klinaku tregon se pse SHBA po ngutet të gjejë një zgjidhje mes Kosovës dhe Serbisë

Klinaku tregon se pse SHBA po ngutet të gjejë një zgjidhje mes Kosovës dhe Serbisë

Sekretari i Përgjithshëm i Lëvizjes për Bashkim, Avni Klinaku, ka bërë një komentim të politikës Amerikane mbi Kosovën.

Komentet i ka bërë për raportet Kosovë-Shtete të Bashkuara të Amerikës ka thënë:

“Fillimisht, që është shumë e rëndësishme, qëndrimi dhe mbështetja e SHBA-ve për Kosovën dhe pavarësinë e saj nuk ka pësuar asnjë ndryshim. Ndryshimi i qëndrimit amerikan ka të bëjë vetëm me raportet Kosovë-Serbi, përkatësisht me mënyrën e zgjidhjes së problemeve të mbetura Kosovë-Serbi pas shpalljes së pavarësisë”.

Klinaku ka dhënë një vlerësim edhe për ndryshimin e raporteve të SHBA-ve në karshi mes marrëdhënieve Kosovë Serbi.

“Deri në vitin e kaluar SHBA-të kanë mbajtur qëndrimin e palëkundur se çështjet e mbetura të pazgjidhura në mes të Kosovës dhe Serbisë duhet të gjenden brenda kufijve ekzistues dhe nuk ka lejuar që palët të dalin jashtë këtyre kornizave. Kështu, për të mos lejuar që Serbia të renditet në krahun lindor, pra në krahun rus, SHBA-të janë angazhuar që Serbia të shkojë në drejtim të BE-së dhe për arritur këtë padyshim që Serbia do të duhej ta njohë Kosovën dhe të ketë një marrëveshje për kufijtë”.

Ai shton:

“ Por, pas shumë vitesh, kjo ka rezultuar e pamundur, përkundër lëshimeve të mëdha që SHBA-të i kanë bërë Serbisë në Kosovë, përmes bisedimeve të Brukselit. Kjo duhet të jetë arsyeja e parë pse SHBA-të, përmes zyrtarëve më të lartë e kanë bërë qartë se tani e tutje, për të ecur përpara, çështja e kufijve nuk do të jetë tabu temë dhe mund të hapet për diskutim nëse ajo çon drejt një marrëveshje përfundimtare”

Sipas tij ka edhe arsye tjera për këtë si:

“Arsyeja e dytë bashkë me ngutjen për të gjetur një rrugë tjetër zgjidhjen e këtij problemi është përpjekja amerikane për ta penguar shtrirjen energjike të ndikimit rus në hapësirat ballkanike. Të paktën kështu thonë të gjitha raportet e CIA-s dhe DASH-it. Pra duke gjetur një zgjidhje Kosovë-Serbi edhe Serbisë i hapet rruga drejtë BE-së dhe larg Rusisë, edhe Kosova e shqiptarët forcohen si një elementë anti-rus në Ballkan”.

Në fund Sekretari i LB-së përmend edhe një fakt të rëndësishëm.

“Këtë ndryshim të qëndrimit amerikan duhet marr shumë seriozisht. Çdo neglizhim që i bëhet këtij faktori mund të na kushtojë shumë shtrenjtë”.