Fjalë Kyçe

Kosova nuk duhet t’i merr parasysh vërejtjet e Serbisë në procesin e dialogut

Kosova nuk duhet t’i merr parasysh vërejtjet e Serbisë në procesin e dialogut

Njohësit e çështjeve politike në vend thonë se në procesin e dialogut, Kosova nuk duhet t’i merr parasysh vërejtjet e Serbisë.

Kosova duhet ta ketë platformën dhe strategjinë e saj, ani pse sipas tyre kjo platformë le për të dëshiruar.

Gjithashtu sipas tyre, situata aktuale tregon se dialogu do të jetë i vështirë pasi është i kushtëzuar nga të dy palët.

Përderisa Serbia është deklaruar kundër platformës së Kosovës për dialog, duke e cilësuar atë një platformë lufte, njohësit e çështjeve politike në vend porosisin që deklarimet e tilla mos të merren fare parasysh.

Profesori i shkencave politike në Universitetin e Parisit Nezir Kraki, tha për Radio Kosovën se vërejtjet e Serbisë për punë të brendshme të Kosovës nuk duhet të merren seriozisht:

“Çka mendon Serbia për platformën e dialogut, kjo nuk duhet t’i interesojë askujt në Prishtinë. Prishtina duhet të ketë platformë dialogu të qartë megjithëse unë mendoj se ajo platformë është si një hartim me shkrim i cili nuk i hyn në punë kontrektisht as Kosovës as dialogut. Kosova sot i ka tri vija përfaqësuese si në dialog si në raport me kancelaritë evropiane, kështu që është njëfarë mjegulle totale dhe këtë mjegull Serbia është duke e shfrytëzuar me strategji të qartë edhe me diplomaci intensive, për fatin tonë të keq”, tha ai.

Profesor Kraki thotë se Serbia ka aftësi ta bllokojë tërë procesin në Kosovë, ani pse vendosja e taksës si formë e presionit ndaj Serbisë, tashmë është kthyer si rrezik për shkak të mungesës së strategjisë:

“Serbia në këto 20 vite ka tregu se ka talent me sabotua me shantazhu Kosovën bashkë me BE-në, kështu që të vetmin veprim që Kosova e ndërmori si mjet shtrëngues ose presioni ndaj Serbisë dhe BE-së ishte taksa. Fatkeqësisht duke mos ditur liderët tanë si të dakordohen dhe si t’i qasen me strategji të qartë kësaj pune tash taksa na është kthyer si armiku i ri. Do të thotë rreziku i ndarjes apo shkëmbimit të territoreve ka rënë në nivel të dytë dhe tash kryerrezik shihet kjo taksë”, tha ai.

Edhe politikologu Ramush Tahiri tha se Serbia nuk e njeh shtetin e Kosovës , dhe sipas tyre platforma nuk është e nevojshme:

“Serbia është shtet dhe e ka politikën e vet dhe politika e saj është që nuk e njeh shtetin e Kosovës dhe deklarohet se nuk do ta pranoj shtetin e Kosovës. Në këtë bazë Beogradi zyrtar llogarit se nëse Kosova e ka një platformë dhe atëherë kjo platformë konsiderohet e papranueshme, sepse nëse realizohet platforma atëherë thotë se nuk ka nevojë që të bëhet dialog dhe s’ka nevojë për bisedime”, tha ai.

Sipas Tahirit, vërejtjet që i bënë Serbia tregojnë se dialogu do të jetë i vështirë edhe është i kushtëzuar nga të dy palët si nga Kosova ashtu edhe nga Serbia.