Fjalë Kyçe

LDK-ja e gatshme t’i ofrojë ndihmë Qeverisë, e cilëson të paaftë në procesin e dialogut

LDK-ja e gatshme t’i ofrojë ndihmë Qeverisë, e cilëson të paaftë në procesin e dialogut

Procesin e dialogut po e cilëson si një dështim tjetër të Qeverisë Kurti, anëtari i Kryesisë së Lidhjes Demokratike të Kosovës (LDK), Muhamet Hamiti.

Ai në një intervistë për Ekonomia Online tha se VV-ja nuk po e dëshmon që mund ta drejtojë një dialog të mirëfilltë.

“LDK-ja ka qenë në pozita ta drejtoj dialogun dhe kur e ka drejtuar për aq sa ka qenë në dorën e Kosovës e ka drejtuar më mirë, ndërsa qeveria aktuale VV-ja në kohën kur ishte në opozitë thoshte se do ta bënte më mirë. Në këtë kohë që është në qeveri po edhe në kohën kur ishte herën e parë nuk e ka dëshmuar që mund ta bëjë këtë, madje iu deshën dy muaj që ta bënte një program qeveritar pjesa për politikën e Jashtme e të cilit është shumë e dobët, nuk ka vizion, ka paqartësi, nuk ka plan për njohje të reja dhe as në anëtarësime në organizata të ndryshme”, tha ai.

Tutje, Hamiti shpreson që qeveria ta kryejë këtë proces dhe të mos përfundoj Kosova fajtore për mos vijim të duhur të dialogut.

“LDK-ja është parti institucionaliste, e di që punët e jashtme janë në dorën e qeverisë dhe natyrisht edhe në konsultim me presidencën, ne presim që qeveria që ka marrë detyrën ta drejtoj këtë dialog dhe të mos stagnojë dialogu për fajin e Kosovës sepse status quota i konvenon Serbisë e jo Kosovës, andaj nuk duhet t’i japim në asnjë mënyrë Serbisë alibi që të thotë se nuk po vazhdon dialogu shkaku i Kosovës”, theksoi ai.

LDK thotë se në tavolinën e bisedimeve Kosovë-Serbi, kurrsesi nuk bën të preket integriteti territorial e as rregullimi i brendshëm kushtetues.

“Ndërsa ne kemi qëndrimet e qarta si LDK dhe besoj që e ka mundësinë edhe qeveria t’i marrë ato që shtetësia dhe pavarësia e Kosovës është e konfirmuar, madje edhe me vendim të Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë, nuk guxon të preket integriteti territorial e as rregullimi i brendshëm kushtetues, nuk bën të ketë pushtet të nivelit të tretë. Natyrisht ky proces duhet të përfundojë me njohjen e ndërsjellët sepse pa këtë as procesi i dialogut nuk ka kuptim”.

“Kjo është punë që nuk pret shumë, procesi i dialogut, dhe ne nuk guxojmë t’u krijojmë askujt përshtypje se kemi kohë të mjaftueshme. Kjo qeveri ka thënë që nuk e ka prioritet dhe në fakt po u bëhet prioritet, dhe kjo po del që nuk është përgatitur dhe është gabim i madh i kësaj qeverie”, deklaroi ai.

Një tjetër dështim të kësaj qeverie, po e cilëson edhe mos furnizimin e mjaftueshëm me vaksina kundër Covid-19, duke thënë se pushteti ekzekutiv nuk po punon sa duhet në këtë aspekt.

“Ju po shihni se qeveria u bë dy muaj e sa, kritikonte kur ishte në opozitë, VV-ja ndërsa nuk ka arritur të sigurojë asnjë vaksinë, këto vaksina që kemi, i kemi dhuratë prej organizatave dhe programeve ndërkombëtare. Ajo që është në dorë të qeverisë është se nuk do të bëjë gjë, nuk di të bëjë gjë dhe po bëhet vonë me këtë punë. Ne për fatin tonë të mirë kemi shënuar rënie të rasteve, por kjo për shkak të punës së mirë të qeverisë por ndoshta i imunitetit të njerëzve, sepse nëse presim vaksinat e qeverisë duket se nuk do ti marrim”.

Hamiti thotë se LDK-ja është e gatshme ta ndihmojë Qeverinë për sigurimin e vaksinave, po ashtu edhe në procese tjera.

“T’i japim mësime nuk e kemi të vështirë sa i përket vaksinave, dhe po vazhdojmë t’i japim alternativa, ashtu edhe në politikën e Jashtme, siç ishte takimi i kryetarit të LDK-së dhe kryeministrit Kurti, andaj e përsëris nuk duhet dialogu të stagnojë për shkakun e Kosovës, jemi në dialog me Serbinë, dhe dialog ky që ka zgjatur shumë”, përfundoi ai.