Fjalë Kyçe

LDK-ja thotë se Qeveria s’ka plan për integrimin e plotë të veriut të Kosovës

LDK-ja thotë se Qeveria s’ka plan për integrimin e plotë të veriut të Kosovës

Përfaqësuesi i Departamentit për rend, ligj dhe siguri i LDK-së, Shkëmb Manaj, ka thënë se Programi i Qeverisë për katër vitet e ardhshme është sipërfaqësor dhe se përmban orientime të përgjithshme.

Manaj në një konferencë për media ka thënë se qeveria nuk ka paraparë asnjë masë për integrimin e plotë të veriut të Kosovës.

“LDK vlerëson se dokumenti i miratuar në qeveri është sipërfaqësor, nuk i përmbush kriteret e programet qeverisëse por përmban disa orientime të përgjithshme sepse nuk përcakton veprime, masa e buxhetin për realizimin e tyre. Vërehet se qeveria nuk e ka të qartë cilat janë problemet me të cilat përballen qytetarët. Kjo qeveri në program nuk ka paraparë asnjë masë konkrete për integrimin e plotë të veriut të Kosovës, shtrirjen e autoritet të saj në këtë pjesë të vendit tonë”, ka thënë ai.

Manaj ka thënë se qeveria nuk ka bërë asnjë plan për shqiptarët dhe institucionet e Kosovës në veri të vendit.

“Nuk ka përcaktuar asnjë masë dhe nuk ka ndarë buxhet për të mbështetur institucionet e drejtësisë në këtë pjesë. Qeveria nuk ka paraparë asnjë masë për rikthimin e shqiptarëve në atë pjesë dhe t’u sigurojë mirëqenie. Në vend të kësaj kanë vendosur të paguajnë 11 milionë euro për shlyer borxhet e rrymës së papaguar të serbëve në veri të vendit tonë”.

Ndërkaq, ka shtuar se as për Policinë e Kosovës nuk ka paraparë asnjë plan, ashtu si edhe për trajtimin e krimeve të luftës.

“Nuk ka strategji kombëtare për trajtimin e krimeve të luftës. LDK vlerëson se krimet e luftës nuk janë trajtuar me seriozitetin e duhur. Kjo qeveri nuk ka paraparë në programin e saj strategjinë nacionale për krimet e luftës. Nuk mjafton vetëm rritja e numrit të prokurorëve dhe gjyqtarëve por duhet të ngritën kapacitetet profesionale dhe të shtohet mekanizma të tjerë”, ka thënë ai.

Manaj ka thënë se adaptimi i praktikës së Kroacisë lidhur me atë se si i kanë trajtuar krimet e luftës do i shërbente shumë Kosovës.

Për vettingun, Manaj tha se qeveria nuk ka ide të qartë dhe plan.