Fjalë Kyçe

Lëvizja Besa në Maqedoni është pro shkëmbimit të territoreve Kosovë-Serbi

Lëvizja Besa në Maqedoni është pro shkëmbimit të territoreve Kosovë-Serbi

Afrim Gashi, lideri i Lëvizjes Besa në Maqedoni, është deklaruar pro shkëmbimit të territoreve mes Kosovës dhe Serbisë si zgjidhje eventuale e çështjes mes dy vendeve.

Gashi thotë se “edhe pse në shikim të parë zhvendosja e ‘megjeve’ në Ballkan aludon në trazira dhe luftëra, kësaj here bindja ime e thellë është se kjo nuk do të ndodhë”, thotë në një intervistë për agjencinë e lajmeve “Zhurnal”.

“Këtë bindje e mbështes në faktin se këto negociata po zhvillohen nën udhëheqjen dhe mbikëqyrjen e zyrtarëve më të lartë të BE-së dhe të SHBA-së, të cilët janë gjithashtu shumë të interesuar që çfarëdo marrëveshje që arrihet mes këtyre dy shteteve të jetë paqësore dhe e dakorduar nga të gjitha palët, që nënkupton se gjasat për destabilizim janë shumë të vogla edhe në vet Kosovën e Serbinë. Rrjedhimisht, jam i bindur se efektet e destabilizimit nuk mund të prekin asnjë vend tjetër fqinj, aq më pak Maqedoninë, e cila është e vendosur në mes të Ballkanit dhe destabilizimi i së cilës do të kishte domino efekt të madh”, ka thënë Gashi.

Ai thotë se mbështes negociatat pasi janë nën mbikëqyrjen e zyrtarëve të lartë të BE-së dhe SHBA-së, dhe se nuk do të ketë destabilizim në rajon.

“Kosova dhe Serbia po kalojnë një fazë mjaftë të ndjeshme të negociatave, që kanë të bëjnë me fatin e shteteve të tyre, por edhe të gjithë rajonit. Nuk është fshehtësi më se në tavolinën e negociatave është vendosur edhe opsioni i shkëmbimit të territoreve mes këtyre dy shteteve. Andaj, edhe pse në shikim të parë zhvendosja e ‘megjeve’ në Ballkan aludon në trazira dhe luftëra, kësaj here bindja ime e thellë është se kjo nuk do të ndodhë. Këtë bindje e mbështes në faktin se këto negociata po zhvillohen nën udhëheqjen dhe mbikëqyrjen e zyrtarëve më të lartë të BE-së dhe të SHBA-së, të cilët janë gjithashtu shumë të interesuar që çfarëdo marrëveshje që arrihet mes këtyre dy shteteve të jetë paqësore dhe e dakorduar nga të gjitha palët, që nënkupton se gjasat për destabilizim janë shumë të vogla edhe në vet Kosovën e Serbinë. Rrjedhimisht, jam i bindur se efektet e destabilizimit nuk mund të prekin asnjë vend tjetër fqinj, aq më pak Maqedoninë, e cila është e vendosur në mes të Ballkanit dhe destabilizimi i së cilës do të kishte domino efekt të madh”.

Gashi thotë se me Marrëveshjen e Prespës në Maqedoni dhe Greqi ka hapur dyert për të hyrë në NATO.

“Implementimi i Marrëveshjes se Prespës në Maqedoni dhe Greqi dhe mbyllja e kontestit 30-vjeçar mes këtyre dy vendeve e ka hapur derën që Maqedonia shumë shpejt të bëhet anëtare e NATO-s dhe e ka mbyllur edhe mundësinë më të vogël për destabilizimin e këtij vendi. Për të mos thënë se kjo nuk do të ndodhë asnjëherë. Sepse, në politikë asnjëherë nuk thuhet “asnjëherë”, Megjithatë, mendoj se destabilizimi i Maqedonisë është gati i pamundur, aq më tepër pas mbylljes së kontesteve të hapura që Maqedonia kishte me Greqinë dhe me Bullgarinë. Në aspektin e relatave të brendshme, shtylla e stabilitetit të vendit janë marrëdhëniet mes dy komuniteteve më të mëdha në vend, pra shqiptarëve dhe maqedonasve, andaj edhe në këtë drejtim jam i bindur se dita-ditës po rritet vetëdija e palës maqedonase se pa shqiptarët ky vend nuk mund të bëhet stabil, i sigurt dhe i zhvilluar”, thotë Gashi.

Ai thotë se zgjidhja më e mirë do të ishte që përmes dialogut, Serbia të njohë Kosovën.

“Deklarimet e tilla i shoh më shumë në prizmin e parandalimit të gjërave dhe ngritjes së shqetësimeve që të mos ndodhë më e keqja. Të merremi vesh, askush nuk është naiv të besojë së shkëmbimi i territoreve, aq më tepër në Ballkan, është një proces i lehtë dhe pa tensione. Prandaj edhe reagimet e këtyre shteteve janë në këtë drejtim. Natyrisht, zgjidhja më e mirë do të ishte që, përmes fazës finale të negociatave, Serbia ta njohë Kosovën dhe, si rezultat i kësaj, të mbyllet një kontest shumë i rëndë dhe shumëshekullor, por, të jemi të sinqertë, kjo është rëndë e arritshme. Personalisht, jam për një zgjidhje të tillë, por nëse skenarë të tjerë pak më të rëndë, por me garanci ndërkombëtare nga SHBA-ja dhe BE-ja janë në tavolinë, mendoj se pala kosovare duhet të mendojë me urtësi dhe të veprojë për të mirën e qytetarëve të vet dhe në të mirë të gjithë kombit shqiptar”, shtoi Gashi.

Ai thotë që Thaçi është protagonisti kryesorë i idesë për shkëmbimin e territoreve porse nuk ishte kjo ideja e tij por e ndërkombëtarëve.

“Kryetari i Kosovës, z.Thaçi, padyshim është ndër protagonistët kryesorë të kësaj ideje. Megjithatë, mendoj se plani eventual për shkëmbim, i përfolur kohën e fundit në opinion, nuk është ide e tij personale. Prandaj askush nuk mund të presë që ai të heqë dorë, sepse ai nuk e ka vendosur vet dorën aty. Duhet ta dimë se ky është një proces shumë kompleks e me shumë aktorë nga arena ndërkombëtare dhe me shumë lojtarë nga fuqitë e mëdha”, thotë Gashi.

Gashi thotë se të gjithë jemi të shqetësuar për bisedimet mes Kosovës dhe Serbisë por se ne nuk mund të flasim për këtë çështje sepse është më komplekse sesa mund të shihet

“Të gjithë jemi të shqetësuar për epilogun e bisedimeve mes Kosovës dhe Serbisë, por nuk mendoj se këtu mund të flasim për plane personale të dy personaliteteve politike, qofshin ato edhe presidentët e Kosovës dhe Serbisë. Mendoj se ky proces është kompleks e me shumë faktorë që interferojnë në zgjidhjen e këtij kontesti, duke përfshirë këtu edhe faktorë relevant nga Uashingtoni, Brukseli, Berlini, Londra, Moska e Ankaraja. Jam i bindur se kërkohet një zgjidhje paqësore afatgjate, që do ta qetësonte Ballkanin dhe do ta fuste në fazë të stabilitetit nga aspekti i sigurisë. Kjo do të krijonte edhe siguri ekonomike e juridike, por edhe ngritjen e vlerave të reja arsimore, kulturore, shkencore e të mirëqenies në Kosovë, Serbi por edhe në gjithë rajonin. Jemi lodhur duke luftuar me njëri-tjetrin. Prandaj mendoj se është kohë e fundit që ta kërkojmë dhe ta gjejmë paqen afatgjate për ne dhe për pasardhësit tanë”, thotë Gashi./Gazeta Alo/