Fjalë Kyçe

Një pishinë e brendshme 1600-vjeçare, e para e këtij lloji zbulohet në Shqipëri

Një pishinë e brendshme 1600-vjeçare, e para e këtij lloji zbulohet në Shqipëri

Në qytetin e Durrësit, arkeologët kanë zbuluar një pishinë të brendshme romake 1600-vjeçare, e para e këtij lloji.

Durrësi është qendra më e vjetër ekonomike dhe historike e Shqipërisë, pasi është shfaqur si një portë e përhershme midis lindjes dhe perëndimit.

Qyteti njihej me emrin Epidamnus nga ilirët në shekujt e shtatë dhe të gjashtë para Krishtit.

Grekët e kolonizuan qytetin në vitin 672 para Krishtit dhe e quajtën “Dyrrhachium” ose “Qyteti midis dy kodrave”, raporton arkeonews.

Romakët morën qytetin rreth vitit 230 para Krishtit. Qyteti ishte i njohur për historianin romak Catullus si “Dyrrhachium Adria e Taberna” ose “Taverna e Adriatikut”.

Ciceroni , i cili u strehua në Durrës rreth vitit 57 para Krishtit, e përshkroi qytetin si “të admirueshëm”, kryesisht për shkak të stilit të tij të gjallë dhe aktiv.

Arkeologët e qytetit të Durrësit janë njohur me mbetjet romake, por zbulimi i fundit i habiti edhe ata.

Përpara se të ndërtohej një shkollë, arkeologët po gërmonin një vend në Durrës kur zbuluan një lagje aristokratike të lashtë romake, sipas një postimi të 9 majit në Facebook nga Instituti Kombëtar i Trashëgimisë Kulturore të Shqipërisë.

Instituti Kombëtar i Trashëgimisë Kulturore tha se gërmimet arkeologjike në një sipërfaqe prej 1200 m2, në këtë fazë, kanë dhënë një panoramë unike të organizimit urban të zonës, e cila mendohet se ka qenë pjesë e qytetit.

Midis rrënojave të një vile të lashtë romake ishin gjurmët e një pishine të brendshme të zbukuruar me mozaikë të ruajtur mirë, tha instituti.

“Nga gërmimet u zbuluan mbetjet e një pishine të brendshme të një rezidence të periudhës romake, e para e këtij lloji e zbuluar në Shqipëri. Ajo është zbukuruar në të gjithë sipërfaqen e saj me afreske shumëngjyrëshe të një niveli të lartë artistik.” Instituti nënvizoi se veçoria më e rëndësishme e objektit është se ka një dysheme mozaiku shumë të ruajtur me motive gjeometrike prej mermeri, guri, qelqi dhe pllaka qeramike.

Arkeologët vlerësuan se rrënojat romake ishin midis 1 dhe 400 pas Krishtit dhe të paktën 1600 vjet të vjetra.

Sipas institutit, gërmimet në një pjesë të ndryshme të vendit zbuluan disa mure dhe një dysheme të madhe me tulla që mund të jenë mbetjet e një banjoje të lashtë romake dykatëshe.

U zbuluan gjithashtu fragmente të tjera muresh, tavanesh dhe mozaikësh me pllaka.

Gërmimet në kantierin e ndërtimit janë duke vazhduar.