Fjalë Kyçe

Përse duhet të hani më pak mish përgjatë vitit 2019

Përse duhet të hani më pak mish përgjatë vitit 2019

Të ngrënit më pak mish është gjëja më e mirë që mund të bëni për të shpëtuar planetin përgjatë vitit 2019.

Siç raportohet nga The Guardian, hulumtimi i lëshuar gjatë vitit të kaluar ka theksuar ndikimin e madh që ka ngrënia e mishit, veçanërisht atë të viçit dhe mishit të derrit në mjedis, duke ushqyer ndryshimet klimatike dhe peisazhet ndotëse të botës, transmeton lajmi.net.

Për shkak të krizës, si dhe të bujqësisë së industrializuar, blegtoria dhe njerëzit tani përbëjnë 96 përqind të të gjithë gjitarëve.

Efektet e shpyllëzimit për të bërë vend për bagëti të kombinuara me emetimet e metanit nga lopët dhe përdorimi i plehrave, rezulton në krijimin e sa më shumë emetimeve të gazrave serrë nga makinat, kamionët dhe aeroplanët përreth botës.

Ndërkohë, praktikat e konsumit të shpeshtë të mishit mund të shkaktojnë ndotje të konsiderueshme të lumenjve dhe lumenjve, dhe përfundimisht oqeanit.

Sipas The Guardian, në tetor, shkencëtarët paralajmëruan reduktime masive të konsumit të mishit – bëhet fjalë për një rënie prej 90 përqind në vendet perëndimore – janë të nevojshme për të parandaluar nivelet e rrezikshme të ndryshimeve klimatike.

Për të ndihmuar në parandalimin e temperaturës globale nga shkelja e një kufiri të rritjes së dakorduar nga qeveritë, studiuesit kanë thënë se duhet të ketë një ndryshim global në një dietë “fleksibile”.

Krahas inkurajimit të mosngrënies së ushqimit, sugjerime të tilla si tatimi mbi mishin e kuq për të reduktuar metanin që shkaktojnë janë vendosur në tavolinën e studiuesve.