Fjalë Kyçe

“Serbët në Kosovë kanë më së shumti probleme me Beogradin”

“Serbët në Kosovë kanë më së shumti probleme me Beogradin”

Kryetari i Partisë Progresive Demokratike në Kosovë, Nenad Rashiq, ka deklaruar se serbët në Kosovë më së shumti probleme kanë me Beogradin dhe me partinë në pushtet, transmeton Koha.net.

Ai ka shtuar se ka pasur ofertë nga Lista Serbe që t’i bashkohet, porse e ka refuzuar.

E përditshmja “danas” e Beogardit e përcjell deklaratën e Rashiqit lidhur me konfliktin e kryetarit të Partisë Liberale Serbe (SLS), Slobodan Petroviq, me përfaqësuesit e Listës Serbe. Ai mendon se ky konflikt mund të përshkallëzojë.

“Serbët e Kosovës më së shumti probleme kanë me Beogradin ose me partinë në pushtet. Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, disa herë ka deklaruar se në jug nuk ka serbë. Ai qëllimisht po e minimizon rolin e serbëve në jug (të Kosovës) për shkak të planit që e ka me Thaçin“, citohet të ketë thënë Rashiq.

Ai ka tërhequr vërejtjen në ndarjen ndërmjet serbëve në Kosovë ndërsa ka shtuar se ai nuk sheh që situata të përmirësohet në të ardhmen dhe që serbët të gjejnë gjuhë të përbashkët për të mbrojtur interesat e veta.

“Ekziston ndarja psikologjike ndërmjet serbëve të veriut dhe atyre të jugut. Problemi është se direktivat vijnë nga një parti nga Beogradi. Kur u themelua Lista Serbe, kam thënë se kjo parti nuk do të punojë për interesat e serbëve në Kosovë, por për interesa rajonale. Ekziston një presion i përhershëm që punon në emër të institucioneve të tashme në Beograd”, ka thënë Rashiq.

Duke folur për marrëdhëniet me Listën Serbe, Rashiqi ka thënë se nuk ka dashur të jetë pjesë e saj dhe se asaj i ka thënë se “ajo nuk mendon mirë për serbët e Kosovës”.

Rashiqi në dy mandate ka qenë ministër në Qeverinë e Kosovës.