Fjalë Kyçe

Serbia përfshihet nga skandali i “profileve të rrejshme” në mbështetje të Vuçiqit

Serbia përfshihet nga skandali i “profileve të rrejshme” në mbështetje të Vuçiqit

Serbia është tronditur nga një skandal që ka prekur skenën politike të udhëhequr nga presidenti Aleksandar Vuçiq. Një listë me 14.310 profile të lidhura me Partinë Progresive Serbe (SNS), që është në pushtet, janë zbuluar në rrjetet sociale Facebook, Instagram, Twitter dhe TikTok, shkruan “Klix”.

Në këto profile, “robotët” e lidhur me SNS-së dërgojnë mesazhe dhe komente që lavdërojnë presidentin Vuçiq dhe politikat e tij.

Në anën tjetër, “robotët” sulmojnë dhe ofendojnë ata që nuk ndajnë mendime të njëjta, sidomos opozitën serbe dhe protestuesit që prej disa javësh kanë dalë në rrugë dhe kërkojnë largimin e Vuçiqit nga skena politike.

Lista përmban emra specifikë të “boteve” dhe 3162 prej tyre janë identifikuar si “profesional” që e kryejnë këtë punë paralelisht me punësimin ose funksionin e tyre të përhershëm në shoqëri. Shumë prej tyre janë punonjës të administratave të qytetit, ministrive dhe institucioneve të tjera shtetërore apo vendore, drejtorë shkollash, profesorë fakulteti dhe njerëz të tjerë financimi i të cilëve bazohet në buxhetin e shtetit.

Sipas raportimeve të mediave serbe, disa prej tyre marrin tarifa për këtë shërbim për t’i ndihmuar ata të kapërcejnë inflacionin dhe situatën e vështirë sociale.

“Bots” ndahen në katër kategori. Të parët janë robotët klasikë, detyra e të cilëve është të shkruajnë komente pozitive dhe mbështetëse për SNS-në dhe lëvizjet politike të Vuçiqit. Kategoria e dytë janë të ashtuquajturat superspecialistë, kryesisht të punësuar në shërbimet shtetërore dhe publike, të cilët reagojnë në situata emergjente dhe mund të shprehin dashuri për liderin ose urrejtje për armiqtë.

Kategoria e tretë janë “urrejtësit” përgjegjës për fyerjen, nënçmimin, “ekspozimin” dhe talljen e atyre që kanë mendime të kundërta për Vuçiqin dhe politikën e tij. Grupi i katërt janë “tifozët” përgjegjës vetëm për lavdërimin dhe promovimin e kultit të personalitetit të Vuçiqit.

Pasi u zbuluan këto profile, disa u fshinë ose çaktivizuan.

Disa vite më parë, rreth 8.500 llogari që lavdëronin SNS-në dhe Vuçiqin u hoqën nga Twitter. Më shumë se 40 milionë cicërima u publikuan nga ato llogari.