Fjalë Kyçe

Shtetet evropiane shtrëngojnë dhënien e vizave për kosovarët

Shtetet evropiane shtrëngojnë dhënien e vizave për kosovarët

Derisa Bashkimi Evropian vazhdon ta zvarrisë liberalizimin e vizave për kosovarët, qytetarët po ankohen se së fundmi edhe ambasadat e shteteve evropiane e kanë shtrënguar dhënien e vizave për ta, duke e bërë edhe më të vështirë lëvizjen e lirë në Zonën Schengen.

Së fundmi janë shtuar ankesat e qytetarëve për refuzim të vizave ose për dhënie të vizave afatshkurtra.

Gazetarja Serbeze Haxhiaj ka përmendur një rast për “Zërin” kur një ambasadë i kishte lëshuar vizë vetëm 24-orëshe.

“Më ka ndodhur një herë që Ambasada Gjermane më ka lëshuar vizë 24-orëshe për të marrë pjesë në një ekspozitë të krimeve të luftës në Berlin. Në kthim ka pasur vonesa në fluturime dhe kur kam ardhur në aeroport të Budapestit në Hungari më kanë thënë se nuk guxon ta lëshosh terminalin, sepse nuk ke vizë”.

Kosovarët përveç që kanë vuajtur për shumë vite nga regjimi i vizave, ata kanë hasur në shumë probleme dhe në burokraci nga stafi i ambasadave. Pra nuk ka pasur lehtësi as për gazetarët”, ka bërë të ditur ajo.

Sipas Haxhiajt, për mosheqjen e vizave nga Bashkimi Evropian qytetarët e Kosovës kanë më së paku faj dhe për këtë shkak nuk e meritojnë izolimin.

“Në fakt pesha e izolimit si rezultat i abuzimit të pushtetit, të korrupsionit të lartë dhe imazhi i vendit i cili sundohet nga krimi ka rënë komplet mbi shpatullat e qytetarëve. Sigurisht se BE-ja ka vënë kritere si luftën kundër korrupsionit, por në anën tjetër ka përdorur standard të dyfishta duke u dhënë viza pikërisht njerëzve përgjegjës për këtë gjendje”, ka theksuar ajo