Fjalë Kyçe

Tre asteroidë do t’i drejtohen tokës gjatë 24 orëve të ardhshme, një prej tyre me madhësinë e Kullë së Pizës

Tre asteroidë do t’i drejtohen tokës gjatë 24 orëve të ardhshme, një prej tyre me madhësinë e Kullë së Pizës

NASA ka bërë një paralajmërim në faqen e saj të alarmit “objekte afër Tokës”, pasi tre asteroidë të mëdhenj do të kalojnë me shpejtësi afër Tokës gjatë ditës së sotme dhe të nesërme.
Më i madhe prej tyre ka madhësinë kullës së Pizës, dhe mund të shkaktojë katastrofë nëse përplaset me planetin tonë.
Asteroidi i parë, i njohur si 2019 AT6, do të kalojë Tokën këtë pasdite në 4.20 me shpejtësi mbi 7.380 km / s.

Objekti prej 17 metrave do të kalojë brenda 3.2 milion kilometrave të Tokës, ose rreth tetë herë distancën midis planetit tonë dhe hënës.

Guri i dytë nga hapësira që do të kalojë afër tokës është 2019 AM8 dhe është shumë më e madh se asteroidi i parë dhe i cili do të afrohet me dyfishin e shpejtësisë.
Objekti është i madh si një balenë blu dhe do të godasë me shpejtësinë pothuajse 40.555 km / s, ndërsa e kalon Tokën në 5.03 paradite ditën e nesërme.
Asteroidi do të kalojë Tokën pak më shumë se 3.22 milion kilometra nga sipërfaqja e saj, ose tetë dhe gjysmë herë distancën midis Hënës dhe Tokës.
Asteroidi i tretë që do të kalojë Tokën, 2019 AG7, është më i madhi nga tre.
Me gjatësi 51 metra në diametër – duke e bërë aq të gjerë sa kulla e pjerrët e Pizës është e gjatë – 2019 AG7 është planifikuar të kalojë Tokën e kaluar të mërkurën në mëngjes në orën 11.43.
Duke arritur shpejtësinë prej 4,333 km / s do të kalojë më afër se dy të mëparshmit, duke fluturuar brenda 1,53 milion kilometrave të planetit tonë – rreth katër herë distancën midis Tokës dhe Hënës.
Për fat të mirë, asteroidët aktualisht klasifikohen si “trupa të vegjël” nga NASA, që do të thotë se nuk besojnë se objektet paraqesin ndonjë kërcënim për jetën në Tokë.

Edhe nëse ata ishin në një kurs përplasjeje me planetin tonë, asteroidet e kësaj madhësie shpesh shpërbëhen në atmosferën tonë shumë kohë para se të arrijnë sipërfaqen e saj.
“Katastrofat globale” shkaktohen vetëm kur objektet më të mëdha se 1000 metra futen në Tokë, sipas NASA-s.