Fjalë Kyçe

Udhëtime pa pagesë me autobusët urbanë në Prishtinë për ajër më të pastër

Udhëtime pa pagesë me autobusët urbanë në Prishtinë për ajër më të pastër

Sipas matësve të cilësisë së ajrit, kohëve të fundit ndotja ishte në nivelin më të lartë të saj e sidomos në lagjet Muhaxherëve, Kodra e Trimave e Arbëria në Prishtinë.

Sipas qytetarëve, përdorimi i qymyrit për ngrohje është shkaktari kryesor i ndotjes së ajrit.

Shkumbin Shala, nga Instituti Hidrometeorologjik i Kosovës, tregon se cilësia e ajrit është rritur në parametra me të kënaqshëm për shkak të kushteve meteorologjike.

Nëse vazhdon përballja me ngritjen e nivelit të ndotjes së ajrit, Komuna e Prishtinës ka hartuar një plan me qëllim të përmirësimit të cilësisë së ajrit.

Këta kanë vendosur që kur situata të jetë më e rënduar, qytetarët të mund të shfrytëzojnë autobusët urban pa pagesë, e jo vetëm.

Komuna e Prishtinës në planin e Mobilitetit dhe “Planin Lokal të Veprimit për Cilësinë e Ajrit”, ka përfshirë edhe krijimin e Zonave me Emetim të Ultë të Gazrave, projekt i cili do të përfshijë kufizimin e qarkullimit të automjeteve të vjetruara në zona të caktuara e që kjo pritet të ndikojë drejtpërdrejt në përmirësimin e cilësisë së ajrit në kryeqytet.