Fjalë Kyçe

Veseli shpalos platformën për arsimin në Kosovë

Veseli shpalos platformën për arsimin në Kosovë

Partia Demokratike e Kosovës ka shpalosur sot platformën e saj për Arsimin në Kosovë.

Në një takim me mësimdhënësit në Prishtinë, kandidati i PDK-së për Kryeministër, Kadri Veseli tha se mësimdhënësit janë partnerët më të çmuar në procesin e zhvillimit të ardhshëm drejt Kosovës Euroatlantike.

”Krejt ajo çka ne angazhohemi është si ta kemi të ardhmen më të mirë. Sot jam para njerëzve që i konsideroj partnerët më të çmuar në këtë proces të zhvillimit tonë të ardhshëm që do të karakterizohet edhe me reformat. Por edhe me një sistem të madh të vendimeve që bashkë mund t’i implementojmë në këtë proces të ri i cili, duhet t’ju krijojë në mënyrë më të veçantë shpresë të rinjve e të rejave për të qëndruar këtu për tu integruar në tregun e punës”, tha Veseli.

Ai ka theksuar se është ithtar i një sistemi të edukimit që fillon nga mosha zero vjeçare.

”Jam ithtar i një sistemi të edukimit që fillon nga mosha zero vjeçare. Për këtë kam kërkuar një studim sa isha kryeparlamentar, për çka edhe falënderoj edhe publikisht UNICEF-in për projektin për të shiquar se si mund të implementojmë futjen në program të të gjithë fëmijëve që lindin në Republikën e Kosovës nga mosha zero e deri në gjashtë vjeçare, të jenë të inkuadruar në sistemin e çerdheve”, potencoi Veseli.

Në fjalën e tij para të pranishmëve ai premtoi edhe ndërtimin e të paktën 300 çerdheve në tërë Kosovën.

”Kjo është arsyeja pse në projektin tim programor të PDK-së e kemi edhe ndërtimin e çerdheve anekënd Republikës së Kosovës dhe do t’i realizojmë, në këtë mandat do t’i ndërtojmë të paktën 300 çerdhe në Kosovë. Ju jeni fronterët e këtij misioni të madh. Lufta e korrupsionit dhe nepotizmit që është ekonomi e dijes edhe këtu askush s’mund ta bëjë më mirë se ju. Kërkesat e ekonomisë të tregut duhet t’i korrespondojmë me politikat tona që janë edukative, arsimore, profesionale dhe akademike. Përndryshe suksesi është i mangët”, theksoi ai.

Veseli po ashtu ka folur edhe për nevojën e ndryshimit në sistemin arsimor, ndërsa premtoi që brenda 100 ditshit të tij qeverisës në mandatin e ardhshëm, do t’iu ndahen pensionet edhe mësimdhënësve kontributdhënës.

”Një sistem i ri arsimor i cili e vënë kombinimin e dijes akademike me përvojen profesionale. Të gjitha vendet që janë të zhvilluara ekonomikisht e kanë të zhvilluar këtë sistem. Nuk do të na mbet asnjë i ri i papunë, dhe të rinjtë e të rejat do të jenë më të kënaqur. E di se pjesa më e madhe nga ju keni dhënë kontribut të jashtëzakonshëm. Do t’ju takojnë pensionet kontribut dhënëse edhe ata që kanë nën 15 vjet përvojë pune. Besoj në 100 ditshin e parë këto pensione do t’ju takojnë secilit. Nëse arrijmë ta fuqizojmë sistemin tonë arsimor, duke e bërë konpaktibil me kërkesat e ekonomisë së tregut, do të kemi shumë sukses. Sistemi arsimor nuk ka pasur partnerë tjerët pos PDK-së”, ka nënvizuar Veseli.

”Do të jem përkrah jush me ju edhe për katër vitet e ardhshme, jo vetëm më 6 tetor, por në çdo ditë tjetër që na jep Zoti pas 6 tetorit. Kosova ka nevojë për kontributin tuaj, e bashkë mund t’ia arrijmë të kemi sukses. Sepse kemi vetëm një rrugëtim e ai rrugëtim është Kosova euroatlantike, Kosova e dijes, e prodhimit, e ndërmarrësisë, e zhvillimit të madh epokal”, ka thënë ndër tjerash ai.