Fjalë Kyçe

Vuçiq: Duam një kompromis, por nuk do ta nënshkruaj njohjen e pavarësisë së Kosovës

Vuçiq: Duam një kompromis, por nuk do ta nënshkruaj njohjen e pavarësisë së Kosovës

Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, preku temën e dialogut Beograd-Prishtinë në seancën e bordit të Partisë Progresive Serbe, që u zhvillua mëngjesin e sotëm.

Vuçiq në hapje të fjalimit konfirmoi se dialogu do të vazhdojë në mes të qershorit.

“Para dhe pas kësaj, ne do të jemi të ekspozuar ndaj një presioni të madh. Në vitin 2008, kur shqiptarët morën vendimin për të lëvizur drejt një shteti me të vërtetë të pavarur, reagimi i shtetit serb ishte zero, sepse udhëheqja jonë e shtetit ishte thjesht ashtu ”, ka thënë Vuçiq, transmeton B92.

Ai thotë se Serbia është një pjesë e botës dhe dëshiron një kompromis, por paraqiti “vija të kuqe” të qarta.

“Unë do të jem absolutisht nën presionin më të madh të stigmatizuar, por më lejoni të them – unë nuk do të nënshkruaj njohjen e Kosovës së pavarur”, vijoi Vuçiq.

Presidenti serb deklaroi se vendimet në Serbi nuk do të merren nga ambasadorët e huaj dhe as ata nuk do të jenë në gjendje t’i vendosin njerëzit në pozicione të vështira.

“Ndërsa ne dhe SNS jemi këtu, Serbia do të pyesë veten dhe Serbia do të marrë vendime. Mos keni iluzion se po flasim në një mënyrë që të kemi një shans për të paraqitur një ide në një mënyrë tjetër”, tha ai, duke theksuar se Serbia sot është në një situatë që është jashtëzakonisht e vështirë pas ‘’shpalljes së njëanshme të pavarësisë së Kosovës’’.

Vuçiq ka thënë se ishte krenar që SNS-ja ndoqi një politikë të tillë dhe theksoi se ai ishte i neveritur nga njerëzit, përfshirë ata në partinë e tij që menduan se ambasadorët do t’i sillnin në krye të partisë ose në funksionin e qeverisjes në Serbi.

“Qytetarët duan që njerëzit tanë të pyeten, jo të huajt, ambasadorët, manjatët, jo ata që nuk e dëshirojnë Serbinë mirë. Ndërsa SNS-ja është Serbi, Serbia do të marrë vendimin”, nënvizoi Vuçiq.