Fjalë Kyçe

Rusët nën akuzë për nxitjen e protestave në Francë

Rusët nën akuzë për nxitjen e protestave në Francë

Përdorues falsë, apo siç njihen ndryshe Robotë dezinformues rusë, në internet janë përpjekur të ndezin më shumë lëvizjen e protestës „jelekët e verdhë” në Francë, raportuan në fillim të dhjetorit mediat amerikane dhe britanike.

Në qarkullim janë sjellë edhe pamje të falsifikuara të protestave. Si provë mediat sjellin informacione të iniciativës “Aleanca për Sigurinë Demokratike”, e organizatës joqeveritare amerikane, German Marshall Fund (GMF). Kjo iniciativë vëzhgon llogari në twitter, që përhapin ndikimin rus online. Në këto llogari protestat e (#giletsjaunes) – jelekëve të verdhë ka qenë tema kryesore për një javë. Se për cilat llogari bëhet fjalë kjo nuk bëhet publike.

Në faqen e internetit të këtij projekit “Hamilton 68″ theksohet se ka tre grupe llogarisht të twitterit – ata që janë hapur pro-rusë, apo me lidhje me qeverinë ruse, të ashtuquajturat fabrikat e „Trollëve”- robotëve të internetit që janë në veprim brenda dhe jashtë Rusisë dhe të tjera që mbahen në aktivitet nga individë të ndryshëm në botë që të „përforcojnë” temat ruse. Ndër burimet që përhapin këto llogari gjenden gati gjithmonë media ruse jashtë vendit, RT apo Sputniknews.

Shpesh në këto mesazhe bëhet fjalë për politikën amerikane, sqaron Bret Schafer për Deutsche Wellen. Eksperti i mediave sociale thekson, se këto llogari postojnë për publikun anglishtfolës dhe ndikimi i tyre në protestat e Francës është i vogël. „Bëhet fjalë më shumë që tema të caktuara të mbeten qendrore në rrjet, të diskreditohet në tërësi perëndimi dhe demokracia liberale të paraqitet në një dritë jo të mirë.”

Synimi – përçarja

Maxime Audinet, eksperte për Rusinë në Institutin Francez për Marrëdhënie Ndërkombëtare, IRFI thekson se „aktivitetet ruse të informimit nuk duhen kuptuar si një instrument që të mobilizohen aktivistë të rinj për ‚jelekët e verdhë‘, apo të ndizet dhunë”, thotë Audinet. „Raportimi rus synon të forcojë polarizimin në debatin publik dhe të ndikojë kaq shumë në imazhin e kësaj lëvizjeje në Francë e jashtë, me qëllim që të krijohet imazhi i një vendi të përçarë në skaj të luftës civile.”

Macron në fokus

“Nuk janë ‚jelekët e verdhë‘ në fokus”, por presidenti Macron, thotë Ben Nimmo ekspert për sigurinë e informacionit në institutin Atlantic Counsil. Nimmo ka përshkruar me detaje një „operacion francez” të robotëve rusë të internetit në një raport të Digital Forensic Research Lab (DFRL), një projekt i institutit Atlantic Counsil. Disa detaje të llogarive të bllokura Nimmo dhe kolegët e tij arritën t’i shihnin. Ato kishin 76.000 ndjekës, shumica të krijuara në mesin e vitit 2017.

„Disa llogari franceze paraqiteshin si kur ishin njerëz nga një spektër i gjerë. Njëri paraqitej si nacionalist, një tjetër si ultrakomunist. Disa të tjera paraqiteshin në llogari si gra afrikane.” Shumica e këtyre veprimeve „të padëmshme”, por 5 nga 12 llogari kishin në fokus presidentin Macron verbalisht dhe vizualisht. Fotomontazhe, ku Macron paraqitej si një nxitës i skllavërisë. Facebook nuk publikon se kush fshihet pas llogarisë. „Por pas kësaj mund të fshihen lidhje me një ‚Agjenci të Kërkimit në Internet‘, (një firmë ruse në Shën Peterburg që në mediat perëndimore paraqitet si fabrikë robotësh të internetit, shën.red.), por kjo nuk mund të pohohet plotësisht.”

Numrin e vogël të accounts (llogarive në rrjet), eksperti Ben Nimmo e lidh me mundësitë e kufizuara të robotëve rusë në frëngjisht dhe se operacioni ka qenë në fillimet e tij. Në SHBA, Rusia i forcoi aktivitetet online para dy vitesh e gjysmë në kuadër të zgjedhjeve presidenciale, kujton eksperti. Këto raste duhen parë në një kontekst më të gjerë. „Nuk bëhet fjalë për jelekët e verdhë, operacione të tilla kanë zakonisht një synim më afatgjatë.” Qëllimi është Emmanuel Macron.