Fjalë Kyçe

BE-ja aprovon insektin e parë si ushqim: Mund të përdoret për hamburger, biskota dhe proteina

BE-ja aprovon insektin e parë si ushqim: Mund të përdoret për hamburger, biskota dhe proteina

Shtetet anëtare të Bashkimit Evropian kanë arritur një marrëveshje që larvat mund të etiketohen si “ushqim inovativ” që është i sigurt për t’u ngrënë, njoftoi të martën Komisioni Evropian.

Marrëveshja do të thotë që Bashkimi Evropian së shpejti do të miratojë një ligj që do të mundësojë konsumimin e krimbave të verdhë ose larvat.

“Përdorimi i insekteve si një burim alternativ i proteinave nuk është i ri dhe hahet rregullisht në shumë pjesë të botës”, tha komisioni, raporton france24.

Ai duhet të etiketohet qartë si i tillë kur përdoret në produktet ushqimore, veçanërisht për të lajmëruar njerëzit që mund të jenë alergjikë, transmeton Telegrafi.

Insektet mund të përdoren për hamburger, biskota dhe proteina. Komisioni deklaron se aktualisht ka edhe 11 kërkesa të tjera për përdorimin e insekteve për “ushqime të reja” në BE dhe ato do të shqyrtohen nga Autoriteti Evropian i Sigurisë së Ushqimit (EFSA).

Duke theksuar se kjo është hera e parë që një insekt miratohet për ushqim në BE, Komisioni vëren se tashmë ka qenë e mundur të konsumohen insekte në disa Shtete Anëtare. Por kjo ishte para rishikimit të rregullores Evropiane për ushqimin nga viti 2018, e cila përcakton se insektet e plota duhet të aprovohen për t’u përdorur si ushqim.

Shkencëtarët kanë theksuar për vite me radhë se mielli i verdhë është shumë i vlefshëm nga pikëpamja ushqyese, me shumë proteina dhe yndyra të shëndetshme. Larvat mund të rriten me shpejtësi në substrate të tilla si maja e furrës, krunde gruri, niseshte misri dhe miell patate. Ata janë gjetur prej kohësh në tregjet në vendet e Azisë Juglindore

Lajme të tjera