Fjalë Kyçe

BE planifikon ndryshime në zonën “Schengen” pas pandemisë COVID-19

BE planifikon ndryshime në zonën “Schengen” pas pandemisë COVID-19

Komisioni Evropian dëshiron të reformojë një nga arritjet më të dukshme të BE-së – zonën “Shengen” pa pasaporta.

Krijuar në 1995, hapësira përfshin më shumë se 400 milionë qytetarë të cilët lejohen të kalojnë kufijtë pa iu nënshtruar kontrolleve, shkruan Euronews, trasnmeton Klankosova.tv.

Zona tash përfshin 22 nga 27 vendet anëtare të BE-së si dhe Islandën, Lihtenshtajnin, Norvegjinë, Zvicrën dhe disa mikro shtete.

Mbi 3.5 milionë njerëz kalojnë çdo ditë midis shteteve të Shengenit.

Por, përkundër popullaritetit të saj, integriteti i Shengenit është dëmtuar rëndë nga dy kriza të fundit: fluksi i migrantëve dhe refugjatëve në vitin 2015 dhe pandemia e COVID-19.

Për shkak të këtyre krizave shumë vende të BE kanë rivendosur kontrollet kufitare, duke argumentuar rrethanat e jashtëzakonshme që kërkonin masa të jashtëzakonshme.

Me qëllim të përgatitjes së zonës Shengen për epokën post-COVID dhe bërjen e saj “më të fortë dhe më elastike”, Komisioni ka zbuluar një strategji të re të përqendruar në tre shtylla: kufijtë e jashtëm, masat e brendshme dhe qeverisja.

Plani vjen kur ekonomitë evropiane të rihapen pasi heqin kufizimet e koronavirusit dhe udhëtimet ndërkufitare normalizohen gradualisht.

Sidoqoftë, që nga sot, gjashtë vende të Shengenit (Finlanda, Islanda, Norvegjia, Danimarka, Hungaria dhe Franca) kanë ende kontrolle në lidhje me krizën shëndetësore COVID-19, ndërsa një grup tjetër prej gjashtë (Norvegjia, Austria, Gjermania, Suedia, Danimarka dhe Franca) ) monitorojë lëvizjet që përfshijnë kërcënime të mundshme terroriste dhe kriminale.

“Unë mendoj se është e rëndësishme që vendet anëtare të kenë mundësinë për të rivendosur përkohësisht kontrollet kufitare kur ekziston një kërcënim i fortë ndaj atij vendi specifik,” tha Ylva Johansson, Komisionerja Evropiane për Punët e Brendshme, të mërkurën, pasi paraqiti strategjinë.

“Ajo që unë do të doja të sigurohesha është se kjo është një masë e mundësisë së fundit. Dhe unë gjithashtu do të doja të adresoja situatën si ajo në të cilën ndodhemi tani, kur kemi një pandemi që po kërcënon të gjitha vendet anëtare në ne te njejten kohe.

“Kur kemi [një] kërcënim për të gjitha vendet anëtare, por ato po veprojnë individualisht, kjo shkakton probleme dhe që ne duhet t’i adresojmë”.