Fjalë Kyçe

BQK: Kemi një situatë stabile dhe likuiditet të mjaftueshëm

BQK: Kemi një situatë stabile dhe likuiditet të mjaftueshëm

Fehmi Mehmeti nga BQK në një konferencë për media ka bërë të ditur se virusi covid-19 ka ndikuar koxha shumë në ekonominë e vendit.

Megjithatë, Mehmeti ka thënë se bankat janë në nivel të mirë të funksionimit dhe se likuiditeti i bankave është i mjaftueshëm, shkruan IndeksOnline.

Ai bëri të ditur se pagesat e kësteve të kredive do të rishikohen herë pas here dhe shtyrja e afateve të pagesës është deri më 30 prill.

Mehmeti ka thënë se qytetarët nuk duhet të brengosen për furnizimin me para të gatshme, pasiqë bankat kanë një furnizim normal.

“Sot ju kemi ftuar që të diskutojmë për ekonominë dhe me masat që ka marrë BQK-ja. Në kuadër të masave për të parandaluar shpërndarjen e virusit, Kosova ka marrë ca masa. Mbyllja e bizeneve ka ndikuar që bizneset të jenë pa të hyra që mund të t’I shtyjnë drejtë dështimit. Po ashtu që punëtorët të mesin pa punë.

Kërkesa pa kredi bie pritet të ketë edhe rënie të kreditimit duke ndikuar që të zvogelohet një burim i rëndësishëm.

Rënia e aktitiviteti ekonomik në vendet e jashtme pritet të ndikoj edhe në ekonominë e jashtme – remitencat.

Kemi një ulje të rritjes ekonomike reale në Kosovë nga 4.5 deri në 4.6 %.

Në renië pritet të karakterizohen edhe eksporti i Kosovës.

Pakoja e miratuar nga Kuvendit pritet të jetë një opsion relevant për ekonominë.

Me qëllim të zbutjes së pasojave ne kemi qenë shumë proaktiv duke marrë një sërë masash që të kemi një funksionim stabil.

Ne si BQK kemi marrë masa: Kemi arrit të marrim masat e nevojshme për një system efikas të pagesave, kemi arritur që vendi të furnizohet me para të gatshme, ju siguroj që bankat kanë likuiditet të mjaftuëshëm dhe nuk do të ketë asnjë problem me furnizimin me para të gatshme, po ashtu dezinfektimi i bankave ka ndodhur, evitoni paratë e gatshme kryeni pagesat përmes kartelave.

Deri më sot niveli i likuiditetit arrin që sot të ketë raportr 35%, kemi një rritje të raportit. Bankat vazhdojnë të jenë mirëkuilde, përkundër krizës likudet janë në rritje,

Pezullimi i përkohshëm i pagesave të këstit të kredisë do të rishikohet  kohë pas kohë.

Interesat ndëshkuese në këtë periudhë nuk do të aplikohen. Asnjë masë ndaj përkeqësimit të kredisë nuk do të aplikohet  ndaj huamarrësit

Bankat nuk duhet t’i rrisin tafirat në asnjë rast në këtë kohë”, ka thënë ai.