Fjalë Kyçe

Çfarë është mjegulla dhe si formohet ajo?

Çfarë është mjegulla dhe si formohet ajo?

Nëse nuk e dini çfarë është mjegulla dhe si formohet ajo, ne ju ftojmë të lexoni artikullin tonë.

Duhet të fillojë me faktin se ky fenomen natyror formohet nëse ajri i nxehtë në ditë është në kontakt me sipërfaqen e ftohtë të ujit ose tokës.

Pra, çfarë është mjegulla? Kjo është kondensimi i avullit të ujit në formë të pikave të minutave (aerosoleve), të cilat, mbledhur në një vend, pakësojnë shikueshmërinë ndonjëherë në zero.

Vëmë re se formimi i mjegullave është i pamundur pa grimca të ngurta ose të lëngshme, të quajtura bërthama të kondensimit. Është mbi ta se uji fillon të precipitojë, duke formuar pikat. Është e qartë se mjegullat klasike nga uji formohen vetëm kur temperatura e ajrit të ambientit nuk është më e ulët se -20 gradë Celsius. Përndryshe, forma e akullit është formuar.

Nga rruga, çfarë është mjegull nga akulli? Në fakt, formimi i tyre fillon me kondensimin e të njëjtit ujë në grimcat në ajër, por për shkak të temperaturës së ulët këto pika menjëherë kalojnë në një pjesë të fortë. Duke pasur parasysh se indeksi thyes i akullit është më i lartë, dukshmëria në këtë rast bie edhe më shumë.

Natyra mjegull Kjo do t’ju konfirmohet nga të gjithë shoferët të cilët kanë punuar së paku një herë në Veriun e Largët. Në kushte të tilla është jashtëzakonisht e vështirë për të përzënë, pasi edhe dritat e mjegullës gati nuk ndihmojnë. Po, dhe xhami i akullt në disa minuta, kështu që thjesht është joreale të shihet rruga.

Më shpesh, mjegulla (natyra e së cilës e kemi ekzaminuar) formohet në kohën e vjeshtës, pasi që ajri gjatë kësaj periudhe ftohet më ngadalë se uji ose sipërfaqja e tokës. Në pikën e origjinës së këtij fenomeni të natyrës, lagështia e ajrit atmosferik ka tendencë të 100%.

Siç kemi thënë tashmë, struktura e mjegullës mund të jetë shumë e ndryshme. Formimi mund të përfaqësohet vetëm nga pikat e ujit, ujit dhe akullit, dhe gjithashtu ekskluzivisht nga kristalet e akullit.

Siç mund ta shikoni, mjegulla është një fenomen i shumëfishtë i natyrës dhe prandaj nuk është për t’u habitur që disa lloje dallohen:

Mjegull e natyrës

Lloji i ngurte. Dukshmëria është e kufizuar pothuajse në zero, trafiku i automjeteve dhe fluturimet e avionëve janë pezulluar.
Shumëllojshmëri Smokey. Dukshmëria bie në mes, rreziku me shpejtësi të ulët është i vogël.
“Toka” – mjegulla po përhapet në nivelin e tokës.
Në brigjet e Newfoundland kanadez me këtë fenomen të natyrës janë të njohur për të gjithë vendasit. Fakti është se në këto pjesë Rrjetin e Gjirit lidhet me Labrador Current, që shkakton një ndryshim të fortë të temperaturës. Gjysmë viti këtu, çdo gjë është e mbuluar me errësirë të zymtë dhe për këtë arsye pilotët dhe detarët nuk e pëlqejnë këtë vend shumë.

Por ka vende në planetin tonë në të cilën mjegullat nuk janë parë kurrë. Për shembull, ky është qyteti indian i Bombeit. E pra, shkretëtira Chilean e Ataçama nuk ka parë as shirat në disa qindra (madje mijëra) vitet e fundit, kështu që nuk ka vend për të marrë këtë fenomen natyror nga atje.