Fjalë Kyçe

Çka ndodh vetëm në Zvicër?

Çka ndodh vetëm në Zvicër?

Janë disa gjëra ndodhin vetëm në Zvicër, prandaj Zvicra është shumë e veçantë

Një herë në vit, të mërkurën e parë në shkurt, Zvicra teston rrjetin kombëtar të sirenave të alarmit emergjent. 7200 të tilla testohen në të njëjtën kohë, shkruajnë “Swissinfo.ch”.

Por, janë edhe disa gjëra unike apo shumë të pazakonta që ndodhin vetëm në Zvicër, përcjell albinfo.ch.

Testimi i sirenave

Në Zvicër ka mijëra sirena të vendosura më së shumti në çati dhe të gjitha janë testuar së bashku në fillim të shkurtit. Askund në botë nuk ka aq shumë sirena që bëjnë në të njëjtën kohë, përcjell tutje albinfo.ch.

Kultura e armëve

Shumë njerëz e shohin kulturën e armëve në Zvicër si unike. Është e treta në botë në aspektin e pronësisë së armëve civile, sipas lidhjes së jashtme të Armëve të Vogla, por pushkët e ushtrisë, të lëshuara për ata që kryejnë shërbimin ushtarak, mbahen në shtëpi.

Bunkerët dhe strehimore bërthamore

Zvicra është e njohur për bunkerët e saj. Çdo person ka një vend në një bunker bërthamor, nëse fatkeqësia mund të shpërthejë. Shumë ndërtesa banimi kanë ndërtuar strehë në bodrume. Në qytetin e Lucernit ishte bunkeri më i madh civil në botë, ku mund të strehoheshin 20 mijë persona në rast fatkeqësie, megjithatë, tashmë është reduktuar dhe i zë vetëm 2 mijë njerëz në rast emergjence.

Karnavali “Fasnacht!”

Ka karnavale në mbarë botë, megjithatë ky karnaval është i veçantë. Ngjyrat e lloj-llojshme, traditat, veshjet që disa herë mund të jenë të frikshme.

Etiketat e ushqimit në gjuhë të shumëfishta

Në një vend ku janë katër gjuhë kombëtare, është mbresëlënëse që paketat e ushqimit janë në të tria gjuhët zyrtare: gjermanisht, frëngjisht dhe italisht. Në fund të fundit, të gjithë duhet të dinë se sa çokollata është çokollatë, në gjuhën e tyre, përcjell albinfo.ch.

Uji

Kudo që të shkosh në Zvicër, uji është i pastër dhe i freskët. Uji në Zvicër është shumë i veçantë dhe i shëndetshëm.