Fjalë Kyçe

Edhe një varianti i ri i coronavirusit – Lambda, më ngjitës se Delta

Edhe një varianti i ri i coronavirusit – Lambda, më ngjitës se Delta

Varianti i fundit që është theksuar nga Organizata Botërore e Shëndetësisë, me emrin Lambda, tani është gjetur në të paktën 27 vende të ndryshme.

Ai është veçanërisht i përhapur në të gjithë Amerikën e Jugut, pasi është shfaqur për herë të parë në Peru në gusht të vitit të kaluar dhe po shtohen gjithnjë e më shumë raste në këto vende.

Duke gjetur rrugën e saj për në Evropë, ku tashmë ka një betejë të vazhdueshme kundër variantit Delta, për shkak të mungesës së studimit është ende e paqartë se sa i madh mund të jetë një shkak shqetësimi.

Ai ende nuk është renditur si një ‘variant shqetësimi’, përkundrazi një ‘variant interesi’ nga OBSH-ja, që do të thotë se është identifikuar se shkakton transmetim ose është zbuluar në shumë vende, raporton euronews.

Lambda përbën gati 82 për qind të mostrave të rastit të coronavirusit të raportuar gjatë muajve maj dhe qershor, sipas Organizatës Shëndetësore Panamerikane (PAHO).

Ndërsa është qartë lloji dominues në Peru, në Kili përbën më shumë se 31 për qind të mostrave nga muajt maj dhe qershor.

Një studim i Shkollës së Mjekësisë të NYU Grossman që ende nuk është rishikuar nga kolegët, botuar më 3 korrik, sugjeroi që vaksinat në fakt janë efektive kundër variantit Lambda. /