Fjalë Kyçe

Eksperimentet që Rover Perseverance do të bëjë në Mars rreth përgatitjeve për shkuarjen e njerëzve

Eksperimentet që Rover Perseverance do të bëjë në Mars rreth përgatitjeve për shkuarjen e njerëzve

Për tre vjet, ai do të karakterizojë gjeologjinë dhe klimën, do të përpiqet të prodhojë oksigjen nga CO2 marsian, të gjurmojë shenja të jetës antike në Mars dhe të mbledhë dhe ruajë shkëmbinj për misionet e ardhshme për t’i sjellë ato në Tokë.

Misioni më ambicioz hapësinor i NASA-s i quajtur MARS 2020 arriti me sukses në planetin Mars, me Roverin e Perseverance në bord , i cili sekonda pasi kishte prekur Planetin e Kuq dërgoi fotografinë e parë dhe të dhënat e telemetrisë tek inxhinierët në Tokë , të cilët u hodhën lart nga gëzimi nga vendet e tyre në Qendrën e Kontrollit të Misionit në Jet Propulsion Laboratory (JPL), Pasadena, Los Angeles, Shtetet e Bashkuara.

Pas pothuajse 470 milionë kilometra duke udhëtuar për shtatë muaj, Rover Perseverance, i ngjashëm në madhësi me paraardhësin e tij dhe Curiosity me madhësi binjake që mbërriti në Mars në 2012, përfundoi udhëtimin e tij në planetin e kuq në mënyrë që të kërkonte gjurmë të jetës në kraterin Jezero, krater, ku kishte ujë të bollshëm rreth 3.5 miliardë vjet më parë.

Rover preku tokën marsiane në 3:56 pasdite Shtetet e Bashkuara Lindore (8:56 pasdite GMT), sipas agjencisë hapësinore amerikane, dhe u bë e pesta e këtyre automjeteve për të eksploruar planetin fqinj.

Në mënyrë të veçantë, Roveri do të gjurmojë shenja të jetës antike në Mars, do të mbledhë dhe ruajë shkëmbinj për misionet e ardhshme për t’i sjellë në Tokë, karakterizon gjeologjinë dhe klimën e planetit dhe do të hapë rrugën për eksplorim nga e ardhmja e afërt.

Krateri Jezero, vendi i zgjedhur për potencialin e tij shkencor, është lehtësisht vendi më i rrezikshëm që NASA ka provuar ndonjëherë të zbresë një Rover.

Në kërkim të gjurmëve konkrete të jetës

Planeti i Kuq dikur kishte përbërësit e jetës: ujin, përbërjet organike dhe një klimë të favorshme. Në mostrat që do të mbledhë Perseverance, shkencëtarët shpresojnë të gjejnë fosile të baktereve ose mikrobeve të tjerë dhe të konfirmojnë që jeta ekzistonte në Mars. Është menduar gjithashtu të jetë hapi i parë në një mision ambicioz dypjesësh që një ditë do të kthejë mostrat e Marsit në Tokë.

Misioni ka dy objektiva kryesore: të kërkojë gjurmë të jetës së kaluar dhe të mbledhë mostra që do të mbyllen hermetikisht në tuba brenda automjetit. Por Perseverance ndoshta nuk do të jetë në gjendje të tregojë nëse një shkëmb përmban mikrobe të lashta. Për të qenë të sigurt, do të jetë e nevojshme që mostrat të shpërndahen imët në Tokë për të dalluar përfundimisht gjurmët mikroskopike të organizmave antikë.

NASA është ende shumë vite larg krijimit dhe nisjes së automjeteve të nevojshme për të sjellë ato mostra përsëri në planetin tonë, por të paktën Rover Perseverance do të ketë pluhur dhe shkëmbinj të zbuluar në mënyrë që anija kozmike e ardhshme t’i marrë ato vetëm në vitin 2031.

Roboti më i sofistikuar në Mars

Vetëm amerikanët kanë arritur të ulin robotë në Mars; konkretisht katër zbarkues (fiks) dhe katër Rovers: Pathfinder, Spirit, Opportunity dhe Curiosity në vitin 2012, i vetmi që është akoma aktiv. Në 20 vitet e fundit u konfirmua se planeti kishte oqeane, lumenj dhe liqene.

Por ishte Curiosity që gjeti praninë e molekulave organike komplekse. Shkencëtarët mendojnë se jeta, nëse do të kishte ekzistuar në Mars, nuk kishte kohë të evoluonte në forma komplekse para se planeti të thahej plotësisht.

Sondat e para amerikane, Viking 1 dhe 2, u përpoqën të gjenin shenja jete në vitin 1976, por nuk patën sukses. ” Eksperimentet e zbulimit të jetës ishin një dështim total” , tha Scott Hubbard, i cili nisi programin aktual të Marsit në vitet 2000.

NASA më pas vendosi të vazhdojë në faza: falë studimit të tokave, analizave kimike dhe molekulare të shkëmbinjve dhe vëzhgimeve të shumta satelitore, gjeologët dhe astrobiologët gradualisht kanë kuptuar se ku rrjedh uji dhe cilat zona mund të ishin të favorshme për tërë jetën.

“Të kuptuarit se ku Marsi mund të ketë qenë i banueshëm në të kaluarën, dhe cilat gjurmë të jetës po kërkojmë, ishin hapat e nevojshëm për të dërguar një mision shumë të shtrenjtë në këtë vend të zgjedhur me kujdes për të mbledhur mostra”, shpjegoi Hubbard.

– SuperCam: E ndërtuar në bashkëpunim me institucionet në Francë dhe Spanjë, instrumenti i pajisur me një aparat fotografik, një lazer dhe spektrometra që do të analizojnë në distancë përbërjen kimike dhe mineralogjike të përbërjeve, përfshirë ato organike. Për shembull: mund të analizoni shembuj të tillë si maja e një lapsi në shtatë metra.

– PIXL: I zhvilluar nga NASA, është një spektrometër me rreze fluoreshente që do të analizojë me saktësi përbërjen kimike të materialit të pranishëm në sipërfaqen e Marsit.

– Mastcam-Z: Është një sistem kamerash që do të kapë imazhe panoramike dhe stereoskopike dhe mund të zmadhojë, është zhvilluar nga Universiteti Shtetëror i Arizonës.

– MEDA (Mars Environmental Dynamics Analyzer): Krijuar 100% nga një studiues spanjoll nga Qendra për Astrobiologji (CSIC-INTA) MEDA, është një pajisje stacioni meteorologjik që përfshin sensorë për të matur drejtimin dhe shpejtësinë e erës, temperaturën, presionin, lagështinë relative, rrezatimin diellor si dhe madhësia dhe forma e pluhurit, përcjell Telegrafi.

– MOXIE: Krijuar nga Massachusetts Institute of Technology (MIT), është një eksperiment që kërkon të prodhojë oksigjen nga CO2 marsian. Nëse kjo është e suksesshme, do të ishte një mënyrë që astronautët e ardhshëm mund të gjenerojnë karburant në Mars për t’u kthyer në Tokë.

– SHERLOC: Ky spektrometër Ranman, krijuar nga NASA, përmban një lazer ultraviolet që mund të zbulojë përbërjet organike dhe llojet e tjera të substancave. Përveç kësaj, ai përfshin një aparat fotografik me rezolucion të lartë që do të jetë në gjendje të marrë imazhe me ngjyra mikroskopike të tokës Marsiane.

Përveç këtyre gjashtë instrumenteve, Perseveracne mbart një platformë shpimi, një retroreflektor lazer të prodhuar në Itali, një rezervuar për ruajtjen e kampionit dhe helikopterin e vogël Ingenuity.

Një helikopter marsian

Edhe pse ligjet e fizikës thonë se është pothuajse e pamundur të ngresh dhe drejtosh një makinë fluturuese në Mars, inxhinierët amerikanë kanë krijuar një helikopter dhe mjaft të shpejtë për të eksploruar Planetin e Kuq në formë të një shpendi.

Fluturimi në Mars është shumë i ndryshëm nga fluturimi i tij në Tokë sepse nuk ka shumë ajër për të nxitur dhe gjeneruar mjaftueshëm ngritje nga një aeroplan. Në sipërfaqen e Marsit, atmosfera është vetëm 1/100 e dendësisë së Tokës, megjithëse graviteti më i ulët, një e treta e asaj që ndihet këtu, ndihmon për të fluturuar. Por ngritja nga sipërfaqja e Marsit është e barabartë me fluturimin në një lartësi prej 30 kilometrash në Tokë. Asnjë helikopter tokësor nuk ka fluturuar ndonjëherë aq lart, dhe kjo është më shumë se dyfishi i lartësisë në të cilën zakonisht fluturojnë aeroplanët.

Gjatë 30 ditëve, helikopteri do të kryejë deri në pesë fluturime.

Perseverance gjithashtu ka karakteristika që do të ndihmojnë astronautët sapo të jenë në sipërfaqen e botëve të tjera: inteligjencë e përmirësuar pilotuese për udhëtime më efikase dhe kompleti i instrumentit për analizimin e dinamikës mjedisore në Mars (MEDA), i cili do të sigurojë informacione kryesore mbi motin, klimën dhe kushtet e pluhurit.

Për më tepër, testi i teknologjisë Mars Oxygen Utilization Experiment (MOXIE) synon të prodhojë oksigjen nga dioksidi i karbonit i kapur nga atmosfera e Marsit, duke demonstruar një mënyrë në të cilën eksploruesit e ardhshëm do të jenë në gjendje të prodhojnë oksigjen për shtytjen e raketave dhe për frymëmarrje.

Misioni është hapi i parë në projektin ambicioz të NASA-s që synon të vendosë qenien e parë njerëzore në sipërfaqen e Marsit në dekadat e ardhshme dhe qëllimi përfundimtar i së cilës është të krijojë një vendbanim të përhershëm në këtë planet.