Fjalë Kyçe

Ekspertët e hedhin poshtë teorinë se shpërthimi në Beirut ishte shkaktuar nga një armë bërthamore: Pse?

Ekspertët e hedhin poshtë teorinë se shpërthimi në Beirut ishte shkaktuar nga një armë bërthamore: Pse?

Kur një shpërthim i madh ndodhi në Beirut, duke vrarë qindra njerëz dhe duke plagosur mijëra të tjerë, omentatorët në internet dhe teoricienët e ndryshëm dolën me pretendime të frikshme.

Disa nga ta thanë që një bërthamore kishte shpërthyer në kryeqytetin e Libanit. Por siç thonë zyrtarët e shtetit, dhe në kundërshtim me ato thashethemet që përhapen shpejt, shpërthimi pothuajse nuk u shkaktua nga një armë bërthamore.

Edhe para zyrtarëve libanezë thanë që shpërthimi ishte shkaktuar nga një rezervë e madhe e nitrat amoniumi të depozituar në një depo në port, sipas The Guardian, ekspertët që studiojnë armë bërthamore shpejt dhe pa mëdyshje kundërshtuan idenë se Beirut ishte goditur me një bombë bërthamore.

Thelbësore për këto refuzime janë videot që banorët e Beirut arritën të regjistrojnë.

Vipin Narang, i cili studion përhapjen bërthamore dhe strategjinë në Institutin e Teknologjisë në Masaçusets, menjëherë nxori këtë kërkesë. “Unë studioj armë bërthamore. Nuk është ashtu,” njoftoi Narang të martën.

Martin Pfeiffer, një kandidat për doktoraturë në Universitetin e Neë Mexico i cili studion historinë njerëzore të armëve bërthamore, gjithashtu hodhi poshtë pohimet në mediat sociale.

Pfeiffer tregoi se shpërthimit i mungonin dy shenja të një shpërthimi bërthamor: një “ndezje e bardhë verbuese” dhe një impuls termik, ose një nxehtësi, e cila përndryshe do të fillonte zjarret në të gjithë zonën dhe do të digjte rëndë lëkurën e njerëzve.

Shpërthimi shkaktoi një valë të fuqishme që shpërtheu dritaret në Beirut, dhe ajo ishte shkurtimisht e dukshme si një re, diçka që shpesh shihet në pamjet historike të shpërthimeve bërthamore.

Por Pfeiffer vuri në dukje se retë e tilla të valëve të shpërthimit, të njohura për studiuesit e armëve si një “Re Ëilson”, bëhen kur ajri i lagësht ngjeshët. Me fjalë të tjera: Ato nuk janë unike për bombat bërthamore.