Fjalë Kyçe

“Erdhi nga lakuriqët e natës”, ja si u shpik koronavirusi dhe a mund të infektohemi përmes ajrit?

“Erdhi nga lakuriqët e natës”, ja si u shpik koronavirusi dhe a mund të infektohemi përmes ajrit?

Koronavirusi i ri (Covid-19) po përhapet shpejt. Më shumë se 145,000 njerëz dihet se janë infektuar dhe mbi 5.400 vdekje janë regjistruar – përfshirë 11 persona në Mbretërinë e Bashkuar që u diagnostikuan me virusin.

Pjesa më e madhe e rasteve dhe vdekjeve ka qenë e kufizuar në Kinë, por virusi po përhapet ndërkombëtarisht.

Çfarë është koronavirusi?

Koronaviruset janë një familje e viruseve që shkaktojnë sëmundje te kafshët. Shtatë, duke përfshirë edhe virusin e ri, kanë bërë kërcimin te njerëzit, por shumica thjesht shkaktojnë simptoma të ngjashme me të ftohtin.

Dy koronaviruse të tjera – sindromi i frymëmarrjes në Lindjen e Mesme (Mers) dhe sindromi i rëndë akut i frymëmarrjes (Sars) – janë shumë më të rënda, pasi kanë vrarë më shumë se 1.500 njerëz midis tyre që nga 2002.

Virusi i ri, i quajtur zyrtarisht Covid-19, është gjithashtu i rrezikshëm – deri më tani, rreth 20 përqind e rasteve të konfirmuara janë klasifikuar si të rënda ose kritike. Deri më tani, rreth 15-20 përqind e rasteve në spital janë klasifikuar si “të rënda” dhe shkalla e vdekjes aktuale varion nga 0.7 përqind dhe 3.4 përqind në varësi të vendndodhjes dhe, në mënyrë të rëndësishme, qasja në kujdes të mirë spitalor.

Kjo është shumë më e ulët se niveli i vdekshmërisë për Mers (30 përqind) dhe Sars (10 përqind), por ende një kërcënim i rëndësishëm.

Shkencëtarët në Kinë besojnë se Covid-19 është mutated në dy tendosje, një më agresive se tjetra, gjë që mund ta bëjë zhvillimin e një vaksine më të ndërlikuar.

Si filloi shpërthimi?

Burimi i koronavirus besohet të jetë një “treg i lagësht” në Ëuhan i cili shiti si kafshë të ngordhura ashtu edhe të gjalla duke përfshirë peshq dhe zogj.

Tregje të tilla paraqesin një rrezik të shtuar të viruseve që kërcejnë nga kafshët te njerëzit sepse standardet e higjienës janë të vështira për t’u ruajtur nëse kafshët e gjalla mbahen dhe zbukurohen në vend. Në mënyrë tipike, ato janë gjithashtu të paketuara dendur.

Burimi i kafshëve nga shpërthimi i fundit ende nuk është identifikuar, por pritësi origjinal mendohet të jetë lakuriqi i natës. Lopët nuk u shitën në tregun e Ëuhan, por mund të kenë infektuar pula të gjalla ose kafshë të tjera të shitura atje.

Lakuriqët janë mikpritës i një game të gjerë virozash zoonotike, përfshirë Ebola, HIV dhe tërbimi.

A mundet që shpërthimi të rritet më shumë?

Është e pamundur të thuhet se në cilën rrugë do të shkojë sëmundja, por në trajektoren e saj aktuale, ka të ngjarë të përhapet në më shumë vende, duke prekur shumë më shumë njerëz. Numri i rasteve ka filluar të ulet në Kinë, por po rritet në pjesën tjetër të botës.

Cilat janë simptomat e koronavirusit?

Simptomat fillestare përfshijnë ethe, kollë të thatë, lodhje dhe një ndjenjë të përgjithshme të të qenit jo i mirë.

Sa njerëz kanë vdekur nga sëmundja deri më tani?

Më shumë se 145,000 raste janë konfirmuar që prej fillimit të shpërthimit, dhe numri i vdekjeve ka tejkaluar 5.400. Shumica dërrmuese e rasteve janë në Kinë, por virusi është përhapur në më shumë se 100 vende të tjera.

Sipas të dhënave nga autoritetet kineze, rreth 80 përqind e rasteve të sëmundjes janë të buta, por 20 përqind kërkojnë shtrimin në spital.

A ka një kurë për koronavirusin?

Nuk ka një trajtim specifik, megjithëse mjekët po paralizojnë ilaçet ekzistuese për viruse të tilla si Ebola dhe HIV. Rezultatet e hershme duken premtuese, por, deri sa të përfundohen provat e plota klinike, mjekët nuk mund të jenë të sigurt se ilaçet janë efektive.

Puna për të zhvilluar një vaksinë po përshpejtohet, por kjo punë është komplikuar nga virusi që mutating në një tendosje të dytë.

Si është përhapja e koronavirusit?

Ashtu si defektet nga ftohja dhe gripi, virusi përhapet përmes spërklave kur një person kollitet ose teshtitet. Pikat e tokës zbarkohen në sipërfaqe dhe kapen në duart e të tjerëve dhe përhapen më tej. Njerëzit kapin virusin kur prekin duart e tyre të infektuara në gojën, hundën ose sytë.

Nga kjo rrjedh se gjëja e vetme më e rëndësishme që mund të bëni për të mbrojtur veten është t’i mbani duart të pastra duke i larë ato shpesh me sapun dhe ujë ose me një xhel sanitar të duarve.

A mund ta marrim koronavirusin nga ajri?

Ka disa debate nëse sëmundja është e ajrit – nuk ka asnjë provë për të ende, por kjo mund të ndryshojë. Viruset që vijnë nga ajri zgjaten për një periudhë më të gjatë kohore sesa ato të përhapura nga pikat dhe gjithashtu mund të përhapen në sistemet e kondicionimit dhe ventilimit.

Këshilla aktuale është që sëmundja mund të përhapet vetëm midis kontakteve të ngushta – të përcaktuara si qëndrimi me një person të infektuar për 15 minutave brenda 2 mertave./TheTelegraph