Fjalë Kyçe

Foshnjat e lindura në vjeshtë dhe dimër përballen me këtë rrezik

Foshnjat e lindura në vjeshtë dhe dimër përballen me këtë rrezik

Foshnjat e lindura në vjeshtë dhe dimër mund të përballen me një rrezik më të lartë depresioni më vonë në jetë shkruan Gazeta Metro

Shkencëtarët zbuluan se nënat që lindën në ato dy sezone kishin nivele më të larta të  hormonit të stresit  në pështymën e tyre.Ekspertët thanë se provat tregojnë shumë se hormone në shtatëzani rrisin rrezikun që fëmija të ketë çrregullime psikiatrike më vonë në jetë. Rezultatet  mund të shpjegojnë pse njerëzit, ditëlindjet e të cilëve bien në dimër kanë më shumë të ngjarë të kenë skizofreni.

Studiuesit në Universitetin Cardiff thanë që studimi është i pari që raporton efektet e stinëve në nivelin e kortizolit (hormonit të stresit ) të pështymës së nënës në shtatzëninë e vonë.Ekipi, i udhëhequr nga Profesor Samantha Garay, përfshinte 316 gra Kaukaziane që jetonin në Uellsin e Jugut.Secila prej grave siguroi mostra të pështymës gjatë shtatëzanisë dhe plotësoi pyetësorë për të vlerësuar nivelin e depresionit dhe ankthit.

Gratë që lindin në vjeshtë ose dimër kishin 20 përqind më shumë kortizol pështymë pak para lindjes sesa ato që lindin në pranverë ose verë . Studiuesit thanë që kjo do të thotë që foshnjat e lindura në vjeshtë dhe dimër janë të ekspozuar në nivele veçanërisht të larta të kortizolit pak përpara se të lindnin.Rezultatet pasojnë një studim tjetër në qershor që zbuloi se gratë shtatzëna që nuk marrin diell të mjaftueshëm kanë më shumë të ngjarë të kenë fëmijë me disleksi, autizëm ose ADHD.

Studiuesit në Universitetin e Glasgoë zbuluan se 21 përqind e fëmijëve të lindur gjatë muajve të dimrit të shkurtit, marsit dhe prillit kishin një paaftësi mësimore (të nxënit e mësimit ). Në të kundërt, shifra ishte vetëm 16.5 përqind për të rinjtë e lindur në qershor dhe korrik.